През последните години значително се е увеличил броят на туристите,

...
През последните години значително се е увеличил броят на туристите,
Коментари Харесай

Мегалитен комплекс привлича туристи в село Лиляч

През последните години доста се е нараснал броят на туристите, посещаващи мегалитния комплекс край село Лиляч в община Невестино. Според локалните хора скалният комплекс е неизмеримо място, което има мощна сила. Под една от скалите има провирало, през което някои минават за здраве.


Мегалитният комплекс е на към километър от село Лиляч.
Райна Петрова-кмет на село Лиляч: Последните две години доста постоянно идват при нас туристи и то от цяла България.Може би се завръщат традициите,които са доста забравени последните 20-30 години да кажем.Оброчището е настоящо,много хора се отбиват и в църквата.
Според локална легенда на това място е имало тракийско светилище. Селският храм „ Свети Георги Победоносец " е на метри от него, само че е повдигнат доста по-късно – доскоро повече от 130 години. Наскоро в региона са правили изследване преподаватели от Югозападния университет.
Райна Петрова-кмет на село Лиляч: Казаха, че е доста забавно това, че на такова малко разстояние са непокътнати по този начин християнските обичаи плюс старите обичаи, които са били тракийските по това време.
Някои идват тук, с цел да преминат през тесния скален процеп, привлечени от легендата, че провиралото оказва помощ при неплодородие. Според локалните поданици това в действителност е по този начин.
Райна Петрова-кмет на село Лиляч: Нямаме някаква статистика, която да каже какво се случва, само че фактът, че хората идват и идват, приказва, че тука се случва нещо.
Туристите посещават и храма, по тази причина тук се стараят през почивните дни той да е постоянно отворен. Местните хора са удовлетворени,че по този метод селото им най-малко малко се оживява и се надяват потокът от гости да се усилва още повече.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР