През последните години президентът на Беларус Александър Лукашенко е изправен

...
През последните години президентът на Беларус Александър Лукашенко е изправен
Коментари Харесай

Лукашенко въведе закон, с който си дава доживотен имунитет

През последните години президентът на Беларус Александър Лукашенко е изправен пред съществени провокации във връзка с своята власт и легитимност.

Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателни обвинявания и не разрешава на опозиционни водачи, живеещи в чужбина, да вземат участие в бъдещи президентски избори.

Теоретично законът се ползва за всеки някогашен президент и членовете на неговото семейство. В реалност той се отнася единствено за 69-годишния Лукашенко, който ръководи Беларус с стоманен пестник от съвсем 30 години.

Новата мярка наподобява има за цел да укрепи още повече властта му и да отстрани евентуални кандидати на идващите президентски избори в страната, които би трябвало да се проведат през 2025 година, написа Euronews.

Законът доста стяга условията към претендентите за президент и прави невероятно избирането на опозиционни водачи, които през последните години избягаха в прилежащи страни. Право да се явят на избори имат единствено жители на Беларус, които са обитавали непрекъснато в страната в продължение на минимум 20 години и в никакъв случай не са имали местопребиваване в друга страна.

Страната беше разтърсена от всеобщи митинги през август 2020 година по време на необятно оспорваното преизбиране на Лукашенко за шести мандат, което опозицията и Западът осъдиха като машинация.

По време на последвалите демонстрации беларуските управляващи задържаха повече от 35 000 души, доста от които бяха бити по време на митингите или изтезавани в ареста. Голяма част от тях напуснаха страната, опасявайки се от спомагателни репресии.

Лукашенко е упрекван и в присъединяване в противозаконен трансфер на деца от окупираните от Русия градове в Украйна към Беларус.

Според текста на новия закон, в случай че президентът напусне властта, той " не може да бъде измамен под отговорност за дейности, осъществени по отношение на упражняването на неговите пълномощия ".

В закона написа още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде обезпечена пожизнена държавна отбрана, здравно обслужване и здравна застраховка. След като подаде оставка, той ще стане и непрекъснат доживотен член на горната камара на Народното събрание.

" Неизбежното бъдеще ”

Лидерът на опозицията Светлана Тихановска, която през 2020 година избяга в Литва, съобщи, че новият закон е " страха му от неизбежното бъдеще ", като допусна, че Лукашенко би трябвало да се тормози какво ще се случи с него, когато напусне властта.

" Лукашенко, който унищожи орисите на хиляди беларуси, ще бъде осъден съгласно интернационалното право и никакъв имунитет няма да го отбрани от това. Това е единствено въпрос на време. "

Политическата съпротива в страната желае следствие на изгубването на опозиционни политици и извеждането на украински деца от родината им, написа Euronews.

" Ще подсигуряваме, че диктаторът ще бъде изправен пред съда ", съобщи Тихановска, като акцентира, че в Беларус към момента има към 1500 политически пандизчии зад решетките, в това число носителят на Нобелова премия за мир Алес Беляцки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР