През последните години използването на октоподите в кулинарията и търсенето

...
През последните години използването на октоподите в кулинарията и търсенето
Коментари Харесай

Защо не бива да правим ферми за октоподи

През последните години потреблението на октоподите в кулинарията и търсенето им на пазара се покачват доста. Към сегашния миг мекотелите се ловят в океана и нормално не се отглеждат във ферми. Това прави улова нерешителен, а съществуването на октоподи на пазара - изменчиво.

Но в обява от декември 2019 година учени молят въобще да не се основават сходни ферми, а аргументите са доста. Ние се стопираме единствено на най-значимите.

Храната на октоподите

Тези главоноги животни са хищни и се хранят с риба, като ларвите им изискват жива плячка. Всяко животно има потребност от доста храна през живота си - изяжда най-малко три пъти личния си размер. Същевременно, в международен проект съществува един проблем, за който малко се приказва - несъразмерният улов на риба.
 Снимка 460771

Днес, една трета от уловената риба се употребява за храна на животни. Ако прибавим към това и евентуалните ферми за октоподи и с техните потребности, може да достигнем до миг, в който рибата няма да стига за самите нас, а екосистемите ще бъдат разрушени.

Интелигентността им

Отглеждането на октоподите в изискванията на плантация би било грубо. Те са извънредно интелигентни животни, които имат потребност да позволяват проблеми, да преодоляват трудности и да получават забавни тласъци от околната си среда.

Когато биват отглеждани в аквариум, те показват умения като различаване на другите хора, развинтване на капачката на буркан и даже си спомнят дали даден пъзел или мистерия са им били показвани към този момент.

Ако в средата, в която се отглеждат, няма с какво да се занимават, октоподите стават уплашени и стартират да се държат нетипично, като демонстрират канибализъм или изяждат връхчетата на личните си пипала.

Те имат потребност не просто от храна, а от опция да трансформират и изследват околната среда - нужни са им когнитивни тласъци. А изискванията в една плантация в никакъв случай не биха били съобразени с това.

Учените се надяват публикацията им да подкрепи предотвратяването на казуса със основаване на ферми за октоподи още в зародиш. И да накарат сътрудниците си, вместо да работят в посока на създаването на такива ферми, да помислят за различен в действителност резистентен метод за рандеман на храна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР