През последните години Ига Швьонтек се утвърди като най-добрия играч

...
През последните години Ига Швьонтек се утвърди като най-добрия играч
Коментари Харесай

Швьонтек: Все още не знам как трябва да играя в Мадрид


През последните години Ига Швьонтек се утвърди като най-хубавия състезател на клей в женския Тур. Полякинята завоюва по две трофеи от Ролан Гарос, Рим и Щутгарт, само че един доста значим трофей към момента ѝ убягва – този в Мадрид. Mutua Madrid Open е най-големият шампионат от този стадий на сезона, който международната №1 към момента не е печелила, а тази година тя за пръв път оглавява схемата в „ Каха Магика “.

„ Ясно е, че желая да спечелвам всеки шампионат, в който вземам участие. Мадрид обаче е конкуренцията, в която към момента не съм открила изцяло по какъв начин тъкмо би трябвало да играя. Основната ми цел тази година е да изиграя допустимо най-вече мачове и да натрупам скъп опит в това отношение. Достигането до финала би означавало, че ще играя шест мача, което е много. Подобно нещо сигурно ще ми помогне, само че за момента мисля единствено за първия си дуел и ще прогресирам малко по малко “ – сподели Швьонтек на конференцията преди началото на присъединяване си в Mutua Madrid Open.

При единственото си присъединяване в испанската столица досега Швьонтек стигна до осминафинал през 2021, изгубен с 5-7, 4-6 от Ашли Барти. Миналата година полякинята реши да пропусне шампионата в Мадрид поради насъбраната отмалялост, откакто завоюва предходните четири шампионата. Макар че съгласно личните ѝ думи е играла на огромна надморска височина единствено два пъти до момента – при въпросното присъединяване в Мадрид, както и на Финалите в Гуадалахара няколко месеца по-късно, Швьонтек е уверена, че последователно ще успее да се приспособява към изискванията.

„ Вече упражнявах един път, откакто дойдох, и ми се струваше, че топките летят с много висока скорост. Трябва да обърна внимание на много фактори, като наплитането на ракетите е един от тях. С треньора ми към този момент работим върху това и мисля, че ще съм подготвена за първия мач. На Ролан Гарос, както и в Щутгарт, се стремях да играя силово, тъй като топките бяха много тежки. Тук още веднъж е по този начин, само че в това време летят като патрони и би трябвало да се научиш да ги контролираш. Освен това, клеят в Мадрид е малко по-различен, само че няма проблеми. Мисля, че след няколко дни ще привикна с всичко “.

Швьонтек има учредения да се усеща уверена. Тя стартира сезона на клей по превъзходен метод, като се завърна на корта след месец и половина неявяване и отбрани купата в Щутгарт. На финала в Porsche Arena полякинята надви в два сета над международната №2 Арина Сабаленка в повтаряне на миналогодишния мач за трофея. Това, че трикратната „ мейжър “ шампионка не инкасира нито един пробив в хода на мача, също бе доста положителен знак.

„ Настилката в Щутгарт е доста бърза и по тази причина считам, че този шампионат е доста подобаващ за прехода от хард към клей. От тактическа позиция би трябвало да играеш на доста високо движение и да принуждаваш съперника да се движи непрекъснато, тъй като цялото това бягане и превъртане е доста изтощително физически, изключително в дългите мачове “.

„ В Рим да вземем за пример е доста по-трудно да играеш по този метод, тъй като кортовете там са доста по-бавни. Разиграванията са по-дълги и по тази причина е нужно самообладание. Имаш възприятието, че не играеш толкоз бързо, колкото си кадърен, само че това не е правилно. Не мога да направя обстоен коментар за Мадрид, тъй като това е едвам второто ми присъединяване и нямам доста опит. Мисля, че надморската височина е най-важният фактор, с който би трябвало да привикна “ – приключи шампионката на Ролан Гарос и US Open.

В първия си мач в шампионата Швьонтек ще се изправи против международната №92
Tenniskafe.com · Търпелив като магаре
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР