Злато срещу биткойн: Коя е по-добра инвестиция?

...
През последните години и златото, и биткойн станаха популярни опции
Коментари Харесай

През последните години и златото, и биткойн станаха популярни опции за инвестиране. Докато златото от векове е било традиционна инвестиция, криптовалутите като биткойн придобиха популярност сред инвеститорите, които искат да спечелят от най-новите тенденции.

Кое е подходящо за вас? Отговорът зависи от вашата инвестиционна стратегия и предпочитания.

Научете повече за инвестирането в злато с безплатен информационен комплект.

Злато срещу биткойн: Коя е по-добра инвестиция?

За да определите дали златото или биткойн е по-добрата инвестиция за вас, първо трябва да разберете как се сравняват двете.

Злато

Златото предлага няколко предимства, както и няколко недостатъци.

Плюсове

Златото е надеждна инвестиция от векове. Той е признат за сигурно убежище по време на икономическа криза и широко се смята за хеджиране срещу инфлацията.

Стойността на златото не е обвързана с правителствена или икономическа система. Всъщност, когато финансовите сътресения причиняват спад на цените на акциите и отслабване на валутата, цените на златото често се повишават, което го прави чудесен начин да защитите портфолиото си от загуби.

Накрая, златото е рядкост. Има ограничени запаси от него и не можем да произвеждаме повече, когато свърши. И тъй като златото се използва във всичко - от бижута до електроника, то винаги е търсено. Въпреки че цените могат да варират в краткосрочен план, те са склонни да останат относително стабилни във времето. Това прави златото солидна дългосрочна инвестиция, която може да ви осигури спокойствие и да защити портфолиото ви.

Недостатъци

Въпреки предимствата си, златото има недостатъци. Въпреки че генерира постоянна възвръщаемост, тази възвръщаемост обикновено е скромна, което прави златото по-добро за запазване на богатство, отколкото за генериране на богатство. Не трябва да държите повече от 5% до 10% от портфолиото си в злато, за да имате място за други активи, като например акции, за създаване на по-голяма възвращаемост.

Освен това, ако решите да инвестирате в физическо злато, трябва да го съхранявате сигурно и да го застраховате, което увеличава разходите ви.

Биткойн

Биткойн е сравнително нова инвестиционна опция, която е изключително популярна сред технологичните ентусиасти и наблюдателите на тенденции. Биткойн е децентрализирана цифрова валута (известна като криптовалута), която работи независимо от централните банки и се захранва от блокчейн технология. Той също има своите предимства и недостатъци.

Плюсове

Една от най-големите атракции на биткойн е възможността за бързо генериране на голяма възвръщаемост. Докато златото беше стабилна инвестиция с течение на времето, стойността на биткойн скочи рязко – понякога рязко. Например през януари 2019 г. 1 биткойн струваше около 3800 долара. До ноември 2021 г. той струваше над $60 000.

Освен това биткойнът е изцяло цифров. Той няма физическа форма и се купува и продава по електронен път на различни платформи и борси. Това прави биткойн транзакциите бързи и ясни, което може да бъде привлекателно за инвеститорите.

Започнете да проучвате възможностите си за инвестиция в злато — поискайте своя безплатен комплект за инвеститори още днес!

Недостатъци

Въпреки това, с потенциала за огромни награди идва и потенциалът за огромни загуби. Биткойнът е променлив актив, с резки възходи и спадове, а времето е всичко. И може да бъде трудно да се предвиди накъде се насочват цените. За инвеститори, които предпочитат да разчитат на известна стока с дългогодишен опит, златото е по-сигурният залог.

В допълнение, много инвеститори се колебаят да инвестират в биткойн поради относителната му новост. Не е широко прието като валута и трябва да научите някакъв объркващ жаргон, за да го разберете. Освен това липсата на регулация го прави подходящ за измами. И дори акаунтът ви да остане защитен, можете да загубите всичко, ако изгубите цифровия си портфейл или частния си ключ.

Коя инвестиция е по-добра?

Когато става въпрос за избор между злато и биткойн , трябва да претеглите плюсовете и минусите на всеки. Кое е по-добро за вас зависи от вашата толерантност към риск, инвестиционни цели и предпочитания.

Златото обикновено е най-подходящо за инвеститори, които дават приоритет на стабилността и са фокусирани върху дългосрочни цели. Не изисква непрекъснато следене на новините или участие в рискови спекулации.

Биткойн е по-добър за инвеститори, готови да поемат високо ниво на риск за потенциално висока възвръщаемост. Ако харесвате тръпката да се опитвате да засечете пазара и спокойно можете да си позволите да загубите голяма сума, ако засечете грешно, биткойн може да си струва да обмислите.

Долната линия

Златото и биткойните предлагат различни предимства и недостатъци. Биткойн е по-променлива инвестиция, която може да осигури бърза възвръщаемост, докато златото е относително стабилно, но има ограничен потенциал за растеж. Разбирането на плюсовете и минусите на всяка инвестиция е необходимо, за да решите коя е по-добра за вас. В крайна сметка всичко се свежда до вашата толерантност към риска, целите и графика на инвестициите.

Независимо коя опция изберете, важно е да направите проучване и да имате предвид цялостната си инвестиционна стратегия. Когато се съмнявате, финансов съветник може да ви помогне.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР