През последните две десетилетия Китай е отпуснал спасителни заеми на

...
През последните две десетилетия Китай е отпуснал спасителни заеми на
Коментари Харесай

Китай увеличава спасителните заеми за страните от Един пояс, един път

През последните две десетилетия Китай е отпуснал избавителни заеми на стойност 240 милиарда $ на 22 разрастващи се страни, застрашени от несъстоятелност, като наклонността се е ускорила през последните години, се споделя в сегашен отчет.

Според изследването съвсем всички средства са отишли в страни от самодейността " Един пояс, веднъж " (BRI) като Шри Ланка, Пакистан и Турция - най-вече страни с ниски и междинни приходи, които са получили китайски заеми за развиване на инфраструктурата.

Докладът от 40 страници, направен от основаната в Съединени американски щати изследователска лаборатория AidData, Световната банка, Харвардското учебно заведение " Кенеди " и Института за международна стопанска система в Кил, демонстрира, че отпущането на избавителни заеми се е ускорило сред 2016 година и 2021 година, като в този интервал Пекин е отпуснал 80% от избавителните си заеми, оповестява Агенция Франс Прес.

В целия свят страните от BRI са подложени на напрежение, защото внезапно възходящата инфлация и лихвените проценти, допълнени от продължаващото влияние на пандемията от Ковид-19, са навредили на способността им да изплащат задълженията си.

В отчета се показва, че избавителните ограничения разрешават на страните да удължат периода на заемите си и да останат платежоспособни.

Китай твърди, че повече от 150 страни са се включили към BRI - световен инфраструктурен план на стойност трилиони долари, показан от президента Си Дзинпин преди 10 години. Пекин твърди, че самодейността има за цел да задълбочи другарските търговски връзки с други страни, изключително в развиващия се свят.

Критиците обаче от дълго време упрекват Китай, че вкарва страните с по-ниски приходи в дългови клопки, като им предлага големи и непостижими заеми.

" Китай е създал система за " избавяне по " Един пояс, веднъж ", която оказва помощ на страните получатели да избегнат банкрут и да продължат да обслужват задълженията си по BRI, най-малко в кратковременен проект ", се споделя в отчета.

В съпоставяне с Международния валутен фонд и голямата ликвидна поддръжка, предоставяна от Федералния запас на Съединени американски щати, избавителните ограничения на Китай остават дребни, само че бързо нарастват, се споделя в отчета.

" Пекин се е насочил към стеснен набор от евентуални получатели, като съвсем всички китайски избавителни заеми са отишли в страни с ниски и междинни приходи от BRI със обилни неизплатени задължения към китайски банки ", пишат създателите му.

В отчета се предизвестява, че китайските заеми са по-непрозрачни спрямо други интернационалните кредитори от последна инстанция - и постоянно се отпускат при междинен лихвен % от 5%, спрямо типичния двупроцентов % за заем от МВФ. Много от тези съглашения са по този начин наречените " разсрочвания ", при които едни и същи краткосрочни заеми се отпускат неведнъж за рефинансиране на задължения, чийто падеж следва.

Този месец Китай се съгласи да преструктурира заемите си за Шри Ланка, като по този метод разчисти пътя за спасяването на островната страна от МВФ, в чийто лист Пекин попада като максимален двустранен заемодател. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР