През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в

...
През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в
Коментари Харесай

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се върне в България

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в интерес на Русия, в който беше забъркано името на българския проверяващ публицист Христо Грозев. Неговият преносим компютър беше откраднат от сътрудници на съветските служби.

Разследващият публицист съобщи в особено изявление за Българска национална телевизия, че специфичните служби от Съединени американски щати и Европа са го предизвестили, че вероятно негово връщане в България се прави оценка като риск от „ най-висока категория “. Затова страната ни остава „ лимитирана територия “ за него.

В края на март беше задържан някогашен офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на съветското разузнаване австрийски секретни данни, в това число от мобилните телефони на високопоставени политици.

Христо Грозев заяви детайлности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му преносим компютър от Виена и по какъв начин е стигнал до Москва.

„ Стана ясно, че тази разпасаност на шпионаж, в действителност засегнала и австрийските ползи. Оказа се, че клетка от някогашни офицери, които, когато са го правили са били дейни офицери на тяхната вътрешна работа за сигурност и са работили години наред за съветското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за значими за съветските спецслужби опозиционери, публицисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че в действителност са шпионирали срещу личната си страна, те са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също по този начин са откраднали един от най-засекретените компютри, употребяващ една специфична система за кодиране „ Сина “ още веднъж на съветските служби. Това провокира търсене на виновност в себе си “, сподели Христо Грозев.

Българска национална телевизия: Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се опасява да дойде в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България даже и на работно посещаване?

– Много ми е тъжно, че би трябвало да кажа „ да “. Такъв е и съветът на правоохранителните органи както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейски Съюз, че рискът там е от най-висока категория. За страдание, виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, в това число и по време на визитите ми в България, са били български жители, които виждаме, че са се сложили в услуга на съветските специфични служби. Така че, за жалост, България към този момент е лимитирана територия за мен, което ми е доста тъжно “, добави Грозев.

Той разяснява, че България е „ комфортен плацдарм “ за съветските служби за сигурност на Балканите освен тъй като могат да заплащат на подставени лица, само че и поради опцията да намират „ идеологически съчувстващи представители на властта “.

„ Един – уповавам се някогашен – наблюдаващ прокурор по каузи, свързани със звеното 29155, взе участие в групи в обществените мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че „ разчиства нацистите “ в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко комфортно и с какво зложелателство Русия употребява България – от време на време няма потребност и да заплаща, с цел да употребява „ потребни идиоти “, разяснява той пред националната телевизия.

Грозев напомни, че отрядът 29155 е групата в съветското военно разузнаване – ГРУ, която е употребена за серия от набези в цяла Европа, в това число в България с гърмежите във военни хранилища и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Вторият проблем за сигурността на България, съгласно Грозев, е концентрацията на съветски частни парцели по Черноморието, където се вижда и по какъв начин страната е позволила съветски шпиони да получават благосъстоятелност.

За случая с противозаконното навлизане в дома му във Виена, Грозев разяснява, че съветските служби са взели неправилния преносим компютър, а друг, на който е бил оголен опитът за отравяне на съветския опозиционен водач Алексей Навални през лятото на 2020 година. Грозев разкри по какъв начин това се е случило и по какъв начин Ян Марсалек е провел проникването в дома му и след това по какъв начин откраднатият му преносим компютър е бил превозен през София и Истанбул до Москва, където е бил предаден на ФСБ:

„ Един от тези хора е Булат Янборисов, уредник на рали „ Пътят на коприната “, което е употребено като прикритие за внедряване на незаконни сътрудници в страни в Централна Азия. Наскоро „ Инсайдър “ и „ Шпигел “ разкриха, че този човек е бил медиаторът на всички основни чиновници от звеното 29155 и при офанзивите против американски дипломати в Китай, довели до така наречен хавански синдром. “

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР