През последните дни политическата обстановка в Босна и Херцеговина се

...
През последните дни политическата обстановка в Босна и Херцеговина се
Коментари Харесай

Пред война? Разпада ли се Босна и Херцеговина

През последните дни политическата конюнктура в Босна и Херцеговина се нагорещи. Причината за това са провокативните изказвания на сръбския члeн в босненското председателство Милорад Додик. А също и от сериозните оценки на новия висш представител на интернационалната общественост в страната Кристиян Шмит, който предизвести, че страната може да се разпадне, написа dnes.bg.

Босна и Херцеговина е разтърсена месеци наред от политическа рецесия, породена от проектите на Додик да направи Република Сръбска /РС/ - сръбската половина на страната, де факто самостоятелен индивид.

Върховният представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит в своя отчет за обстановката в страната назова Додик " опасност за мира и стабилността в Босна и Херцеговина ".

В отчета си пред Организация на обединените нации Шмит предизвести, че страната е в непосредствена заплаха от разпад и има доста действителна вероятност за експлоадирането на боен спор. Шмит, чието назначение Москва не признава, сподели, че в случай че сръбските сили изпълнят опасността си да основат още веднъж своя войска, разделяйки националните въоръжени сили на две, ще бъде належащо изпращане на междунродни мироопазващи сили, с цел да се предотврати нова война.

Според анализатори от Сараево, Загреб и Белград Милорад Додик не се стреми към война, а желае да обезпечи за себе си позиции в договарянията за изборната промяна, която е на дневен ред в Босна и Херцеговина.

Хърватският политолог Виеслав Раос показва, че Додик макар " избухливите си изказвания " в действителност разчита на политическо решение, " с цел да си обезпечи по-добра позиция за договаряния " в подтекста на изборната промяна, водена от американците.

Според политолога Западът, или по-скоро Америка, разрешава на Додик да ескалира оптимално обстановката, с цел да може да се намеси, не военно, а благодарение на разнообразни механизми, с цел да върнат нещата под собствен надзор и по този метод да покаже на Русия, че е отишла прекомерно надалеч в разпространяването на своите ползи в БиХ и района.

Русия и Белград се преглеждат като основни бранители на Додик.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации поддържа предходната седмица удължаването на военната задача EUFOR в Босна и Херцеговина, като Русия сложи като изискване за поддръжката си в резолюцията да не се загатва висшият представител на интернационалната общественост Кристиян Шмит. Москва преглежда това като собствен дипломатически триумф.

В неделя в страната дойде заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар и първо се срещна с американския дипломат в Сараево Ерик Нелсън. Той беседва и с двамата членове на босненското председателство, заявявайки, че " Съединени американски щати застават зад Босна и Херцеговина ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР