През последните дни по река Одер бяха събрани близо 200

...
През последните дни по река Одер бяха събрани близо 200
Коментари Харесай

Близо 200 тона измряла риба в река Одер: Какво се знае?


През последните дни по река Одер бяха събрани близо 200 тона измряла риба. Германия подозира, че от полска страна е бил изтърван някакъв пестицид. В Полша обаче приказват за „ подправени вести “. Какво бе открито до момента?

След, връзките сред и Германия от ден на ден се обтягат. Германска лаборатория откри нараснали равнища на пестицидите в Одер, а полското държавно управление твърди, че ставало дума за подправени вести.

Полската министърка на околната среда Анна Москва написа в Туитър: " Внимание, в Германия се популяризира следващата подправена вест!!! Говорят за пестициди и хербициди. В Полша субстанцията е била тествана и е открито, че е под допустимите количества - т.е. няма резултат върху рибите и другите животни и няма нищо общо с измирането на рибата ".

Пестициди?

Въпросната субстанция не е била открита и в умрялата риба, твърди министър Москва в различен собствен пост. Според нея протичащото се е " неоправдана офанзива против полското селско стопанство. Първо против промишлеността, а в този момент и против земеделието. Какво ли още да чакаме? ", попита тя реторично.
Редакцията предлага
През последните дни в река Одер още веднъж беше намерено и събрано голямо количество мъртва риба, както от полската страна на границата, по този начин и от немската. Първите известия за злополуката се появиха в Германия на 9 август. Полската противопожарна работа заяви, че до момента са извадени 158 тона мъртва риба от Одер и от по-малката река Нер. В Бранденбург са открити най-малко 36 тона, заяви по-рано немското Министерство на околната среда.

Причините за огромното измиране на рибата към момента не са дефинитивно изяснени. В събота Министерството на околната среда в Бранденбург разгласи, че в пробите от водата са били открити високи концентрации на, съдържащ дейната съставна част 2,4-дихлорфеноксиоцетна киселина. Пробите са били взети от мониторинговата станция във Франкфурт на Одер сред 7 и 9 август. Въпреки това може да се допусна, че откритата доза не е била смъртоносна за рибите. Активното вещество се употребява за битка с плевелите.

От екологичното министерство обясниха, че е допустимо екологичната злополука да има няколко аргументи. Прекомерната централизация на пестицидите в продължение на няколко дни сигурно е оказала влияние върху животните, растенията и микроорганизмите. Възможно е пестицидът да е бил в още по-високи концентрации по горното течение на Одер и да е бил мощно разводнен в точката на премерване край Франкфурт на Одер.

Водораслите са отговорни?

Федералното министерство на околната среда заяви, че сега се изследват стотици разнообразни субстанции в мъртвите риби, с цел да се откри съответната причина за всеобщото измиране. Учени считат, че отровен тип водорасли може да е изиграл решаващата роля. Тази версия към момента не е потвърдена.

Полската министърка на екологията Анна Москва

Министърът на околната среда в провинция Мекленбург-Предна Померания Тил Бакхаус съобщи в петък, че съгласно него в река Одер са били изхвърлени някакви съмнителни субстанции. Без да е имало обилни превалявания се е следило ясно изразено повишаване на равнището на реката с 30 сантиметра, както и внезапно повишение на солеността. " Нещо би трябвало да се е случило и това би трябвало да се обясни ", съобщи министърът. За задачата той желае да бъдат употребявани сателитни фотоси.

Агресивен звук в Полша

Национал-консервативното държавно управление на Полша е изложено на напън, откакто управляващите в страната реагираха нерешително на първичните сигнали за измирането на рибата. В Германия се чуха и рецензии, че полските управляващи не са се придържали към интернационално контрактуваните стандарти за даване на информация.

На това представители на ръководещата партия във Варшава неведнъж реагираха нападателно и с антигерманска дискусия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР