През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна

...
През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна
Коментари Харесай

БНТ: Министърът на културата приравни журналисти с престъпници

През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на невиждана офанзива от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното държавно управление упрекна публицистите на Българска национална телевизия в нарушаване на закона, в вероятно закононарушение и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите сътрудници са сложени паралелно до терористи и нарушители.

Това се споделя в публична позиция на Управителния съвет на публичната телевизия, изпратена до медиите.

„ Тези неистини и безумни обвинявания бяха отправени неведнъж от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на Българска национална телевизия изпълнителната власт си разрешава толкоз безочливо и безогледно да сплашва публицисти. В публично писмо от министерството бе поискано пояснение от малкия екран за нейната публицистична активност. Никога до момента, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на публицистите, които по закон са самостоятелни и независими “, се показва в позицията.

" Заплахи към публицисти е имало и преди в България, министри са си разрешавали да насочат нападки и закани. Никога обаче публицисти не са били приравнявани с нарушители. Никога, нито един министър не си е разрешавал обществено, с писмо от министерството, да търси сметка на публицисти, да ги афишира за извършители на закона, за опасност за националната сигурност. Подобно жестоко, безогледно потъпкване на свободното слово и независимостта на публичната телевизия е неприемливо в едно демократично общество. Този напън на властта има вцепеняващ резултат. Нашите сътрудници са мощно обезпокоени за своята работа и професионална самостоятелност. Господин Минеков неколкократно погази правилата и европейските стандарти на публичните медии, обезпечени от Закона за радио и телевизия ", споделят още от публичната телевизия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР