През последните дни 10 души с Ковид-19 заразяват нови 11.

...
През последните дни 10 души с Ковид-19 заразяват нови 11.
Коментари Харесай

Математик с мрачна прогноза за броя на заразените до края на месеца

През последните дни 10 души с Ковид-19 заразяват нови 11. А към този момент 1,5 млн. са се срещали със болестта или са имунизирани, съобщи математикът на националния щаб проф. Николай Витанов.

" Тоя вирус среща по- малко хора, които може да болести, макар че е по- инфектиран от това, което беше ноември месец ", разяснява той пред bgonair.bg.

Въпреки това кривата, посочваща наклонността на разпространяване на болестта пораства.

Проф. Витанов пресмята, че до края на март дейните случаи ще се усилят съвсем двойно. Така в края на март болните към този момент ще бъдат 70 000, а не както в този момент към 40 000.

" Следващите 2 до 3 седмици следва последния решителен взлом против вируса, аз съм уверен, че даже и да минат цифрите от ноемврийския пик, в границите на тия 2/3 седмици ще стигнем висшите стойности и ще стартира спад “. Това сподели основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според проф. Витанов повишаването е доста по-плавно и здравната система има благоприятни условия да се оправи.

Реалистичният сюжет е при започване на есента преболедувалите и ваксинирате да доближат нужната цифра от 70% за така наречен стаден имунитет. Това обаче ще може да се случи, в случай че имунизационният развой продължи по проект и ограниченията се съблюдават.

Въпреки проблемите с AstraZeneca, проф. Витанов твърди, че страната ни ще компенсира изгубеното време с идването на доставките от останалите утвърдени ваксини в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР