През последните четири години България се радва на стабилен и

...
През последните четири години България се радва на стабилен и
Коментари Харесай

Устойчив и балансиран икономически ръст очаква България през 2018 г.

През последните четири години България се радва на постоянен и уравновесен стопански растеж. Това се дължи на удобната външна конюнктура и рационалната макроикономическа политика на страната. Очакванията са позитивната наклонност да се резервира и през идната година. Това предвижда основният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов..

Според Митов и икономическия екип на УниКредит Булбанк идната година има капацитета да се окаже годината, в която действителният растеж на Брутният вътрешен продукт ще доближи своя пик, като самостоятелното ползване ще даде по-голямата част от горивото нужно за ускоряването на растежа. Увеличаване на размерите в строителството на здания и на инфраструктура, съпроводено с наемането на нужната работна ръка, ще бъдат измежду моторите на растежа. „ Ръстът на България не от най-бързите, само че е от най-устойчивите “, сподели Митов.

„ Анализите сочат, че инфлацията в България е под надзор с равнища сред 1-1,5%, следвайки този индикатор в Еврозоната. В страната няма макроикономически несъответствия към този момент ”, счита Митов.

Според него напрежение се следи на пазара на труда, където капацитета за търсене на работна ръка е на привършване. Той посъветва растежа на заплатите да не изпреварва растежа на продуктивността на труда.

„ Образование и повишение на квалификацията на хората е отговорът за България ”, счита икономистът.

Като фактор за ускорение на стопанската система Митов уточни развиването на износа с висока добавена стойност. Според него и сега, с помощта на световната конюнктура, износът е движеща мощ, само че България към момента има капацитет за напредък спрямо други страни от района.

Едновременно с това световната среда остава извънредно удобна с рекордни стойности на показателите на финансовите пазари, ненадминато ниски равнища на съмнение на пазарите все още, рекордно висок приток на вложения на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени вложители в техния блян към облага. Растежът надвиши всички упования, изключително в еврозоната, като световната търговия и стопанските системи на нововъзникващите пазари се възвърнаха.

„ В тази среда Централна и Източна Европа (ЦИЕ) доближава цялостен подем. Растежът получи спомагателен тласък с помощта на високия експорт, възобновяване на банковото кредитиране и мощното вътрешно търсене “, уточни Митов. 

Силното показване досега стимулира икономическия екип на УниКредит да увеличи прогнозите за напредък още веднъж за множеството страни, защото 2017 наподобява към този момент като най-хубавата досега следкризисна година за района. В вероятност активността се чака да доближи своя връх през третото тримесечие на годината, което ще приготви сцената за умерено закъснение през 2018 година

ЦИЕ ще има своята най-хубава година от рецесията насам с напредък, достигащ до най-много от 4,4% през 2017 година, преди да падне до въпреки всичко стабилната стойност от 3,6% идната година. И двете стойности са над междинното за района като ЦИЕ се възползва в оптималната степен от съживяването на световната търговия и растежа в еврозоната с помощта на мощната интеграция в индустриалната верига на еврозоната, както и ускореното асимилиране на средства от Европейски Съюз. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР