През последните 28 години от живота си художникът Едвард Мунк

...
През последните 28 години от живота си художникът Едвард Мунк
Коментари Харесай

Скандал заради нова сграда в близост до вилата на Едвард Мунк край Осло


През последните 28 години от живота си художникът Едвард Мунк живее във вила в хълмист, горист регион, в покрайнините на Осло. Той приключва стотици картини и рисунки там, а имението Екли, се трансформира в място за поклонение за феновете на неговото творчество, показва Artprice.

Въпреки че вилата на Мунк била разрушена през 1960 година, на мястото има колония от негови почитатели, зимното му студио е непокътнато и посетителите могат да се разхождат измежду близката гора, където да открият заобикалящата го и вдъхновяващата го панорама в доста от по-късните му произведения. Скорошни проекти на норвежки художник и архитектурна компания да изградят невероятен дом на близкия рид обаче водят до развълнуван спор за запазването на наследството на художника нарисувал „ Писък “. Предложената постройка, публично неозаглавена, само че импровизирано наричана "Дом, в който да умреш", ще бъде домът на Бьорне Мелгаард, един от най-известните и спорни модерни художници в страната. Обществеността повдига въпроси за това, до каква степен ще стигнат норвежките управляващи с цел да защитят наследството на Мунк, един от най-любимите художници в Норвегия, и дали раздвиженият дизайн на "Дом, в който да умреш" е вълнуващо развиване в норвежката просвета или опасност за нея.

През идващите седмици органът за запазване на културното завещание в страната ще реши дали да издаде позволение за плана. Художници и публицисти показаха безпокойствие в норвежките медии, че ще се трансформират последните останали непокътнати елементи от ландшафта, които Мунк е рисувал и ще се засенчи историческото значение на обекта. Дизайнът на къщата, прилича черно кристално НЛО, опиращо се на няколко колони, завършени като горски животни, обрисувано от експресивни рисунки, които Мелгаард е дал на „ Snohetta ”, архитектурната компания която е основала операта на брега на Осло и националния мемориален музей „ 11 септември “ в Манхатън. „ Snohetta “ твърди, че планът на Мелгаард съставлява неповторимо обединение на изкуството и архитектурата и че опасенията за смяна на пейзажа са неоснователни. Мелгаард, който е гей, допуска, че опозицията е отчасти подхранвана от хомофобията. В изявление той декларира, че неофициалният прякор на къщата се е появил от желанието му да обърне скандинавските архитектурни хрумвания към трайността. "Нищо не продължава постоянно, по тази причина се интересувах от концепцията, че може да имаш къща, в която да умреш, където пожелаеш. Това е моята последна спирка", споделя още той. Той също е въодушевен от домовете на наркобарони, като дворците на афганистанските производители на опиат, които не са просто преследвани от призрака на гибелта, съгласно него, само че също по този начин "имат луда комбинация от архитектурни стилове".
 Скандал поради нова постройка наоколо до вилата на Едвард Мунк край Осло Скандал поради нова постройка наоколо до вилата на Едвард Мунк край Осло / БГНЕС
Мелгаард е прочут с проучването на полови тематики и тематики свързани с опиати в творбите си. През 2014 година неговата статуя на стол, завършена като полу-гола черна жена, провокира скандал, а изложбата от 2015 година в музея "Мунк" в Осло, която съпоставя творбите му с тези на Мунк провокира мощно възмущения в някои коментатори. Опозиция на плана е ръководена и от жителите на колонията на художниците, основана през 50-те години на предишния век и дом на 44 работещи създатели. „ Това е единственото място, където Мунк е живял и работил в продължение на 30 години", споделя Халвард Хауджеруд, художник, живял в колонията в продължение на две десетилетия. "Ние просто желаеме да запазим това, което е останало от Мунк".

Мунк, който е роден през 1863 година в Адалсбрук, село на към 70 благи северно от Осло, оставя голямо количество творби на изкуството. "Писък", серия експресионистични изображения на агонизираща фигура, е измежду най-разпознаваемите творби на изкуството в света, само че той също по този начин приключва безчет пейзажи и други картини и се трансформира в гордостта на Норвегия. Длъжностните лица в Осло се надяват, че известността му ще притегли повече гости в града. В момента се построява нова постройка на музея "Мунк" на бреговата линия в града. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР