През последните 200 години начинът, по който получаваме енергията си,

...
През последните 200 години начинът, по който получаваме енергията си,
Коментари Харесай

Енергийният преход – 200 години история

През последните 200 години методът, по който получаваме силата си, се е трансформирал фрапантно. Тези промени бяха провокирани от нововъведения като парната машина, маслените лампи, моторите с вътрешно горене и, несъмнено, електричеството. Преминаването от най-вече земеделска световна стопанска система към индустриална наложи нови източници за обезпечаване на по-ефективни енергийни запаси.

Настоящият енергиен преход се задвижва от осъзнаването, че избягването на пагубните последствия от изменението на климата изисква понижаване на излъчванията на парникови газове.
Въглищата и първият енергиен преход
Преди индустриалната гражданска война хората са изгаряли дърва и изсушен оборски тор, с цел да затоплят домовете си и да готвят храна, като в същото време са разчитали на мускулна мощ, вятър и водни мелници за мелене на зърнени култури. Транспортът се състял от потребление на каруци, ръководени от коне или други животни.

През 16-ти и 17-ти век цените на дървата за огрев и дървените въглища скачат до небето заради дефицит. Той се дължи на увеличеното ползване, както от семействата, по този начин и от промишленостите, до момента в който стопанските системи стартират да порастват и да стават все по-сложни.

Индустриализиращите се стопански системи като тази на Обединеното кралство се нуждаят от нов, по-евтин източник на сила. И по този начин, се обръщат към въглищата, отбелязвайки началото на първия огромен енергиен преход.

Тъй като използването и производството на въглища се усилват, разноските за производството им падат. Едновременно с това софтуерният прогрес и акомодации довеждат до нови способи за потребление на въглищата.

Парната машина, главната технология, която стои зад индустриалната гражданска война, е  мощно подвластна от въглищата. Хората употребяват въглища, с цел да отопляват домовете си и да готвят храна. Това води до повишаването на каузи на въглищата в световния енергиен микс от 1,7% през 1800 година до 47,2% през 1900 година
Възходът на петрола и газа
През 1859 година Едуин Л. Дрейк построява първия търговски петролен бунар в Пенсилвания, само че съвсем век по-късно петролът се трансформира в главен енергиен източник.

Преди всеобщото произвеждане на коли, маслото се употребява основно за лампи. Търсенето на нефт за транспортни средства с мотори с вътрешно горене стартира да се повишава след въвеждането на поточните линии, и изключително след Втората международна война, когато покупките на коли скачат.

По сходен метод изобретяването на горелката на Бунзен отваря нови благоприятни условия за потребление на природен газ в семействата. С появяването на тръбопроводите газта се трансформира в главен източник на сила за отопление на дома, готвене, бойлери и други уреди.

Въглищата изгубиха пазара за отопление на дома за сметка на газа и електричеството, и транспортния пазар за сметка на петрола.

Въпреки това, въглищата се трансфораха в най-важния източник на електрическа енергия в света и към момента съставляват над една трета от международното произвеждане на електрическа енергия през днешния ден.
Преходът към възобновима сила
Възобновяемите енергийни източници са в центъра на продължаващия енергиен преход. Тъй като страните от ден на ден се стремят да лимитират излъчванията, потенциалът за слънчева и вятърна сила се уголемява в международен мащаб.

Ето по какъв начин се промени делът на възобновимите енергийни източници в световния енергиен микс през последните две десетилетия:

През десетилетието сред 2000 и 2010 година делът на възобновимите енергийни източници се е нараснал единствено с 1,1%. Но растежът се форсира – сред 2010 година и 2020 година, като тази цифра доближава 3,5%.

Освен това, актуалният енергиен преход е невиждан както по мащаб, по този начин и по скорост, защото задачите за климата изискват нулеви чисти излъчвания до 2050 година Това всъщност значи цялостно изгубване на изкопаемите горива за по-малко от 30 години и неизбежно бързо увеличение на производството на възобновима сила.

Добавянето на потенциал за възобновима сила беше на път да сложи годишен връх през 2021 година, след рекордната година през 2020 година В допълнение, световните вложения в енергиен преход доближиха връх от 755 милиарда $ през 2021 година

Историята обаче демонстрира, че елементарното прибавяне на индустриален потенциал не е задоволително, с цел да се улесни енергийният преход. Въглищата изискваха мини, канали и железопътни линии. Нефтът изискваше кладенци, тръбопроводи и рафинерии, а електричество изисква генератори и комплицирана мрежа.

По същия метод цялостното прекосяване към нисковъглеродни източници изисква големи вложения в естествени запаси, инфраструктура и предпазване в мрежата, както и промени в нашите привички за ползване на сила.

Текстът е оповестен в. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР