През последните 2 седмици скача ръстът на заболелите с COVID-19

...
През последните 2 седмици скача ръстът на заболелите с COVID-19
Коментари Харесай

Инфекционистът от ВМА д-р Димитър Комитов: COVID-19 „сканира” и напада слабите ни места

През последните 2 седмици скача растежът на заболелите с COVID-19 съгласно публично записаните проучвания. В множеството случаи това са резултати от така наречен бързи проби, които са антигенни. Но е известно, че PCR тестванията „ хващат ” болестта и на по-късен стадий. За страдание, доста хора с обща изнемощялост и болки в гърлото просто не се изследват. Което допуска по-голяма действителна заболеваемост от вируса. И пред лекарите инфекционисти пораждат въпросите, свързани с изникващите нови антивирусни лечения. И това кой по какъв начин се повлиява от тях и дали има нужда от в допълнение лекуване с антивирусни препарати.

Това разкрива  д-р Димитър Комитов, специализант в Катедра „ Инфекциозни заболявания ” на ВМА пред вестник „ ”.

Той споделя, че все още науката не си споделя думата за така наречен постковидни недоволства и затруднения при към този момент от боледувалите от вируса. Затова има повече хипотези, само че клиничният опит демонстрира, че „ постковидът ” се демонстрира по-често при дами сред 40 и 60 година Това са група от признаци, измежду които най-чести са главоболието, сърцетуптенето, смяната в обонянието, тревогата, депресията и умората и след минимални физически старания, нарушаване в когнитивните функционалности, които могат да останат дълго време след боледуване или след оздравяването. След месец те могат да се появят още веднъж и да продължат месец–два–три.

Д-р Комитов изяснява, че при такива недоволства би трябвало да се изключат всякаква друга различна диагноза, други вероятни аргументи за това положение. Твърди се, че преболедувалите Делта разновидността на вируса отпреди 1,5–2 година по-често получават така наречен long Коронавирус, в сравнение с тези от Oмикрон в този момент. Този резултат при болестта е присъщ точно при по-тежките форми на ковид. И е по-голяма вероятността да се развие постковидния синдром точно при по-тежко преболедувалите.

В момента се заразяваме от разновидности на Oмикрон, споделя доктор Комитов. А през последния месец след заразяването с вируса е изключително особено мощното главоболие. То съвсем не се повлиява от аналгетици. Придружават го мощна хрема и болки в гърлото. Засилват се и признаците на съпътстващите болести на пациентите, вирусът търси слабите ни места. Главоболието не се дължи на високо кръвно, само че е наложителна профилактиката на кръвосъсирването. Става дума за аспирин от 100 мг по едно хапче вечер и някои медикаменти антиагреганти и антикуаголанти, които се изписват за месец след преболедуването. Няма потребност от прелекуване: без антибиотик, без кортикостероиди, споделя доктор Комитов. Медиците са се уверили, че няма потребност от започването незабавно на лекуване с антибиотик. Така че се избира минималната терапия. „ Стараем се да лекуваме пациентите самостоятелно ”, споделя доктор Комитов. Лекарите чакат в действителност „ да си живеем ” с вируса в бъдеще и с неговите разновидности, при които болестта да протича по-леко. По-малко са в този момент случаите на пациенти в интензивните отделения, на нужда от кислородолечение. Практиката във ВМА е в границите на месец пациентите им да имат два контролни прегледа с всички нужни проучвания. В клиниката са имали и ко-инфекции – на болни по едно и също време от грип и COVID-19.

Сега по-малко инфектирани с ковид доближават до лечебни заведения

Каква е вероятната предварителна защита, питаме доктор Комитов. Отново оказват помощ маските в градския превоз, магазините, кината и театрите. Но очевидно някои кихащи и кашлящи си мислят, че коронавирусът към този момент го няма. Но даже и да са от невярващите в съществуването му, сега маските пазят от сезонните грип и други респираторни болести като парагрип, като респираторен синцитиален вирус, а циркулират и аденовируси. Защото главната мярка да избегнем COVID-a е да не се заразим с него. Важни са пълноценното хранене и сън, изключително за хронично болните и по-възрастните хора. Лекарите припомнят и за имунизирането, при което е задоволителна и една от новия вид ваксина: статистиката за 2 години демонстрира, че от усложнените с COVID-19 пациенти единствено 5% са ваксинирани у нас, 95% са неваксинирани… А упованията за пик на заразяването е през ноември. Грип-вълната ще тръгне след Нова година. Но в този момент, през последните 2 седмици, в клиниката на ВМА има повече пациенти с дихателна непълнота, които са на кислородно лекуване. И допълнително лечебни заведения се връщат маските като наложително защитно средство.

През това лято е имало повече случаи на инфектирани с хепатит А и Е. Те се предават по фекално-орален път. Хепатит Е у нас се среща по-рядко, споделя доктор Комитов, само че все пак го има. За него се твърди, че болестта може да пристигна и с консумация на свинско месо и посредством инфектирана вода. Механизмът на болест като цяло в двата типа е подобен. Видът А е прочут като хепатит на мръсните ръце. При хепатит Е също са присъщи пожълтяването на кожата и забележимите лигавици, потъмняването на урината и по-светлите изпражнения.

Хепатитът е рисково заболяване, изключително за бременните дами

Вирусните хепатити имат сходни признаци, стартират с общо неразположение и тежест високо горе в корема, неспецифична болежка, като на 2–3-тия ден урината потъмнява. Любопитно е, че Лаймската болест, която се предава посредством захапване от кърлеж, се следи в по-голям % в Софийска, Благоевградска, Плевенска и Ловешка област и в по западната част от страната. Явно там кърлежите са по-заразени. Но в източната част доминира болестта с Марсилска тресчица като кърлежопреносимо заболяване. На доктрина със стоплянето на климата има заплаха и от заразяване с малария поради нахлуването и на пренасящите болестта комари. Но не сме имали болни.

През това лято в инфекциозната клиника са постъпили пациенти с хеморагична тресчица с бъбречен синдром (ХТБС). Тя се предизвиква от вирус и се придвижва от гризачи посредством урината им най-често в планински райони. А един от пациентите е бил на бунгало край морето. То е доста рисково заболяване, което протича с остра бъбречна непълнота и с друга степен на кървене.

Д-р Комитов обръща изключително внимание на болестта, което стартира с температура и замъглено зрение, както и с изменена кръвна картина с намалени тромбоцити и повишени азотни тела: креатинин и урея. Това и предсказва бъбречното увреждане. Срещу този ханта вирус няма лекуване, лекуването е на признаците и поддържащо. Затова доктор Комитов още веднъж предизвестява: мийте си ръцете. И си слагайте маски още веднъж, пазете околните си – с съпътстващи болести, и по-възрастните.

Инфекционистът се стопира и на присъщото за младото население(15–20 години) заболяване, породено от Бар вируса, който води до инфекциозна мононуклеоза. Известно е като болест на целувката, за която са присъщи ангината с болното гърло, нарастване главно на лимфните възли по шията и завишение на чернодробните ензими, т.е. хепатит, а от заразяването страда и далакът, слезката. Често поради налепите в болното гърло персоналният доктор изписва антибиотици. А като вирусно заболяване то не се въздейства от тях. И дори най-честите затруднения се получават точно поради изписването на антибиотици: т.р. ампицилиново морбили под формата на дребно петнист обрив по цялото тяло ден след приема на лекарството. Затова не всеки път, когато те боли гърло, има потребност от антибиотик.

Да не се прибързва с тях. Както при грипа, който също е вирусно заболяване. Защото безразборната им приложимост ни основава намалена сензитивност към някои доста положителни медикаменти. С проучване може да се откри дали има бактериална зараза, т.е. нужен ли е антибиотик. Защото антибиотикът не всеки път е най-хубавият другар на индивида. Добър другар ни е, в случай че е целесъобразно лекуването с него. Той лекува бактериални, а не вирусни инфекции, споделя доктор Комитов. Антибиотикът не смъква и температурата, той не е антипиретик. Той загатва и за антибиотико-асоциираната диария при хора, пили постоянно повече от един тип антибиотик и повече от нужните дни. Резултатът е дехидратация и интоксикация, стига се и до шоково положение. Злоупотребата с антибиотиците е международен проблем. Но това е тематика за различен разговор…
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР