През последната година обстановката около нас не стана по-спокойна. На

...
През последната година обстановката около нас не стана по-спокойна. На
Коментари Харесай

Радев: Националната сигурност е изправена пред нови предизвикателства

През последната година ситуацията към нас не стана по-спокойна. На днешното съвещание бяха настоящите закани, положението на въоръжените сили и нужните ограничения за подсилване на отбранителните сили. Това сподели президентът Румен Радев след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, написа novini.bg.

Членовете на Съвета се сплотиха към позицията, че последните събития изправят националната сигурност пред нови провокации. Засилва се ролята на недържавни субекти посредством нови способи, хакерски атаки, роля играят и климатичните промени. Неразрешените рецесии, процесите на дестабилизация, възходящата конкуренция, споровете в Близкия Изток и Азия не престават да излагат на риск националната ни сигурност, съобщи Радев.

Разгледани бяха и процесите на рационализация на страните в района. Те заделят обилни средства, като същите са в развой на ускорено въоръжение, уточни президентът. Призовавам институциите да се отнесат съществено към проблемите на въоръжените сили. Призовавам за делово отношение към нашите съдружници. Обстановката е такова, че времето за заявления изтече, каузи трябват, сподели още президентът.

За предоставена от президента по време на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност чернова на скандално мнение заяви пък пред публицисти след съвещанието ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Бих желал президентската институция да показа мнението, по което трябваше да дискуираме и поради което се забавихме толкоз доста. Президентската институция с това, което ни показа като мнение, в случай че го бяхме приели, трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и Европейския съюз. Текстовете бяха с сходни заключения. Тези позиции след това ни бяха събрани – президентът усети, че ще има голям проблем, съобщи Цветанов.

Ние желаеме да останем в Европейския съюз, в НАТО, с което да подсигуряваме отбраната на България. Имаше прочувствени реакции от членове на КСНС, които министър председателят поддържа, сподели Цветан Цветанов.

Проектите за рационализация на армията са подписани, имам две седмици междуведомствено координиране и тогава влизат в Министерски съвет. Това сподели военният министър Красимир Каракачанов след привършване на КСНС при президента.

„ Говорихме, че с цел да се модернизира армията би трябвало да се актуализира бюджета за 2019 година В новия бюджет са планувани 130 милиона лв., стана ясно от думите му. „ Имаше разминавания горе “, призна той.

„ От ВОЛЯ считат, че не би трябвало да се отделят повече пари за защита, даже да се понижат. Нинова не беше съгласна да се отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита “.

Каракачанов още веднъж разяснява тематиката с недокомплекта в армията.

„ Решението на този проблем е възобновяване на наборната военна работа. Това не е проблем единствено на Българската войска. Военната специалност е тежка и за младежите незадоволително платена “, акцентира той.

„ Бяха обрисувани и заплахите пред страната ни. Едната е радикализацията на някои религии. В някои страни я виждаме като атентати, а у нас като коренно говорене. Законопроектът е подготвен. Той планува да се спре финансирането на религиозните общности от чужбина. Това ще коства 30 милиона лв. “, сподели военният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР