През почивните дни зимата ще напомни за себе си с

...
През почивните дни зимата ще напомни за себе си с
Коментари Харесай

Времето застудява през уикенда

През почивните дни зимата ще подсети за себе си с следващ снежен януарски лъх. Преди внезапното захлаждане обаче, петъкът ще е с чувство за пролет. Призори ще има мъгли в ниската част на страната, по-трайни по поречието на Дунав. Около обяд облаците ще се раздерат, ще се покаже слънцето и температурите още веднъж ще доближат пределни за сезона стойности – сред 12 и 17 градуса, по-ниски в трайно мъгливите региони.

Следобед и по здрач вятърът ще се обърне и ще задуха със студени пориви от северозапад. До среднощ локално из Дунавската низина ще има къси превалявания от дъжд, даже с допустима гръмотевична интензивност.

Рано в събота ще завали сняг в Западна и в Северна България. В хода на деня преваляванията ще обзет цялата страна – ще са интензивни, с струпване на снежна завивка. По планините и в Източна България в събота ще духат мощни северни ветрове с условия за навявания. Снеговалежите ще спрат поетапно, от Север на Юг най-късно до сутринта в неделя.

В централните и някои източни региони на Северна България предстоящият нов сняг ще е към 15-20 сантиметра. 10-15 сантиметра е капацитетът на дъжда в Западна България, без крайния Северозапад. Около 5-6 сантиметра се чакат в по-топлата част на страната – в източната част на Горнотракийската равнина.

В неделя облачността ще се раздира с наклонност следобедът да е безоблачен. До средата на идната седмица превалявания няма да има, облачността ще е динамична с повече слънце. Периодът ще е леден със утринни температури до минус 10 градуса в обособени котловини без облаци и вятър в ранните часове. Денем термометрите ще се двоумят към нулата.

До края на месеца следва още един къс по-топъл интервал – към 25-26 януари, когато средиземноморски лъх ще вдигне градусите до 10-15 в всекидневно топлите региони в страната. Ако се резервира настоящата атмосферна настройка, нараснала възможност за нов снеговалеж има в последните дни на януари и самото начало на февруари./NOVA TV
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР