През по-голямата част от миналата година губернаторът на Ню Йорк

...
През по-голямата част от миналата година губернаторът на Ню Йорк
Коментари Харесай

Някога политическа звезда, Андрю Куомо приключи с оставка шокиращото си падение

През по-голямата част от предходната година губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо беше политикът, ползващ се с може би най-голямото доверие в Америка; ежедневните му телевизионни брифинги за ковид, съпроводени от презентации на " Пауър пойнт ", направиха личността му известна с това, че мнозина в родния му щат и отвън него виждаха в него лъчение на мира.
Вчера обаче Куомо подаде оставка след отчет на основния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, в който се заключава, че той е упражнил полов тормоз над 11 дами. Докладът докара до голям политически напън върху Куомо, съпроводен от апели към него, в това число от президента Джо Байдън, да си подаде оставката. Обявеното от губернатора онлайн в телевизионния ефир отдръпване постави точка на шеметно изпадане в недружелюбност на човек, трансформирал се единствено за няколко месеца от водач в партията си от народен диаметър в политически парий.

Скандалът избухна през февруари, когато две негови някогашни сътруднички го упрекнаха, че ги е тормозил полово. Скоро по-късно обществено сходни изказвания насочиха още няколко дами, които също показаха свои разкази за непристойни дейности против тях. Във вчерашното си изявление 63-годишният Куомо още веднъж отхвърли всички обвинявания в полов тормоз, само че съобщи, че отчетът и следствие на щатските конгресмени - което беше доста евентуално да докара до импийчмънт - ще разсеят прекомерно доста вниманието
му в политически и юридически проект, което ще направи невероятно за него да продължи да ръководи. " Намирам, че при създалите се условия най-хубавият метод, по който мога да оказа помощ, е да се отдръпва и да оставя ръководството да се върне към ръководството - и таман по тази причина ще постъпя точно по този начин ", сподели той. Преди това апели към него да си тръгне насочиха изтъкнати фигури от личната му партия, в това число водачът на сенатското болшинство и върховен сенатор от Ню Йорк Чък Шумър, а също и съвсем цялата делегация на щата в Конгреса. Очакванията бяха Куомо да се бори за четвърти мандат следващата година.

Нещо по малкия екран, което наложително би трябвало да се гледа
Брифингите му предходната година за обстановката с ковид, които неведнъж се излъчваха онлайн от съвсем всяка телевизия, станаха едно от най-популярните неща за гледане в миг, когато президентът републиканец Доналд Тръмп се мъчеше да успокои обществеността, а претендентът за президент на демократите Джо Байдън стоеше затворен в дома си в Делауер. Въпреки всичко Куомо беше подложен и на някои рецензии, като да вземем за пример за това, че не е затворил щата по-рано, а също и на инспекция под лупа за това дали  администрацията му не се е опитвала да прикрие мащаба на смъртните случаи в домовете за възрастни. Куомо отбрани реакцията си на пандемията и отхвърли да е правил нещо неправилно във връзка с статистиката за смъртните случаи.

Роденият в Ню Йорк към този момент някогашен губернатор стартира политическата си кариера като старши консултант в предизборната акция на татко си, Марио Куомо, който изкарва три мандата като губернатор на Ню Йорк сред 1983 и 1994 година След като известно време работи като прокурор и юрист, Андрю Куомо се причислява към управническия екип на президента
Бил Клинтън и след това става министър на жилищното строителство и градоустройството. Бракът му с Кери Кенеди през 1990 година го сродява с известната американска политическа династия, само че през 2005 година двамата се развеждат. Братът на Куомо Крис е прочут водещ в Си Ен Ен.

Първото впускане на Андрю Куомо в щатската политика приключва с неуспех, когато през 2002 година макар забележителните средства, набрани за предизборната му акция, в последна сметка той не съумява да завоюва номинацията на Демократическата партия за губернатор. През 2006 година сполучливо се кандидатира за основен прокурор, заради което е наименуван от някои демократи " the state`s comeback kid " ( " индивидът в щата, който е кадърен да се върне даже и след най-трудната обстановка " ). В идеологическо отношение като цяло е възприеман като центрист - през 2018 година победи актрисата от сериала " Сексът и градът " и демократичен претендент за губернаторския пост Синтия Никсън - въпреки през последните години той да зави наляво сходно на цялата Демократическа партия.

С повишаването на властта си Куомо си построи известност на упорит и безсърдечен политик, подготвен да отмъсти на всеки, който сметне за зложелател, а грубият му жанр на другарство отвън медийните прожектори отблъскваше. По-рано тази година той извика члена на щатския Конгрес на Ню Йорк Рон Ким, който го беше подлагал на критика за рецесията с домовете за възрастни, и го заплашил, че ще го нападна обществено, твърди Ким. Седмица по-късно Куомо направи точно това на конференция. Дългогодишната му омраза с демократичния кмет на Ню Йорк Бил де Блазио даде на локалните таблоиди много храна за писане, от съществени до чисто смехотворни неща. През 2016 година двамата се скараха за ориста на капризен елен, попаднал в Ню Йорк; когато еленът умря, администрациите на двамата си размениха взаимни обвинявания. Понякога през пандемията враждебността сред тях причиняваше обърквания. През пролетта на предходната година Де Блазио разгласи, че учебните заведения в града ще затворят до края на годината, само че незабавно беше поправен от Куомо, който съобщи, че единствено губернаторът има пълномощията да вкара сходна мярка. " Спрете с тези нелепости ", укори и двамата в своя обява в " Туитър " Ерик Адамс, кмет на регион Бруклин.

Мнозина чакат Адамс, който е претендентът на демократите за кмет на Ню Йорк за изборите през ноември, да удържи победа, а Де Блазио няма да се яви на тях заради ограничаване в броя на кметските мандати. В предишното Куомо се справяше сполучливо с вероятните кавги. През 2014 година той разпусна антикорупционна комисия единствено девет месеца откакто я свика, което стана мотив американското министерство на правораздаването да стартира следствие. В последна сметка прокуратурата в Манхатън заключи, че няма задоволително доказателства за осъществени каквито и да било закононарушения.

Джозеф Айк, Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР