През по-голямата част на 2022 г. фючърсите на суровия петрол

...
През по-голямата част на 2022 г. фючърсите на суровия петрол
Коментари Харесай

Какво се случи с петрола през 2022 г.?

През по-голямата част на 2022 година фючърсите на суровия нефт бяха във напредък, защото усиленото търсене на транспортни горива се възвърна. В същото време нашествието на Русия в Украйна и съкращенията на производството, подхванати отнай-големите производители в света (ОПЕК+), понижиха предлагането, написа Reuters собствен разбор.

Фючърсите на суровия вид Брент се покачиха до над 139 $ за барел през март, когато Русия нахлу в Украйна, а по-късно по-късно още веднъж потеглиха нагоре, защото купувачите се сблъскаха с пречките от двугодишното затваряне на рафинериите по време на пандемията.

С наближаването на края на годината фючърсите на американския недопечен нефт и на сорта Брент на процедура изтриха насъбраните облаги за годината.
Намалено търсене на горива
Китай е най-големият вносител на недопечен нефт в света и втори по ползване на нефт, след Съединените щати. Но през 2022 година строгата държавна интервенция за ограничение на случаите на ковид внезапно понижи промишленото и икономическото произвеждане, пътуванията също означиха забележителен спад. Мерките на Китай намалиха търсенето на петрол с 30 до 40%, съгласно оценки на анализатори.

Зимата в Европа пък стартира по-меко от предстоящото, ограничавайки търсенето на разнообразни горива, в това число дестилати като мазут, употребявани за произвеждане на електрическа енергия и отопление на домове. Като цяло общата икономическа интензивност понижа по целия свят, най-много в Китай, само че също и в Съединените щати.
По-високите лихви и скъпият $
За да се борят с възходящата инфлация по света, централните банки започнаха поредност от покачвания на лихвените проценти, предопределени да охладят стопанската система и пазара на труда. Лихвите потеглиха нагоре, като в същото време с това усилиха цената на щатския $, което оказа напън върху цените на петрола, защото укрепващият $ прави стоката, търгувана в американска валута, по-скъпа за другите.
Прекалени страхове за предлагането
Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и съдружниците им, в това число Русия, разгневиха Съединените щати и други западни народи през октомври, когато се съгласиха да понижат целевия си рандеман с 2 милиона барела дневно, или с към 2% от международното търсене, от ноември до края на 2023 година

ОПЕК+ съобщи, че е понижила добива заради по-слаби стопански вероятности, само че този ход не укрепи цените. Около половината от съкращенията на ОПЕК+ бяха единствено на хартия, защото индустриалната група постоянно не успяваше да реализира своите цели.

Междувременно производството в Съединени американски щати се увеличи. Вътрешното произвеждане нараства постепенно, само че неотдавна доближи 12.2 милиона барела дневно - най-високото равнище от първата вълна на пандемията от ковид през март 2020 година

Петролното рали на пазара също беше построено частично върху опасенията, че поредицата от наказания, наложени на Русия от европейските народи и Съединените щати, ще задушат предлагането на съветски нефт. Въпреки че производството в Русия е намаляло, то не е спаднало толкоз бързо, колкото се очакваше.

По-рано тази седмица демокрациите от Г-7 и Австралия постановиха ценови предел от 60 $ за барел на морския съветски недопечен нефт, с цел да попречат на способността на Русия да финансира войната в Украйна. Руският нефт обаче към този момент се търгува с отстъпка на пазарите в Индия и Китай, което прави по-малко евентуално този ход да наруши пазарите.
Спекулантите бягат
Хедж фондовете и други мениджъри на пари построиха огромни позиции в контракти за недопечен нефт след нахлуването на Русия в Украйна, само че бързо напуснаха пазара, премахвайки част от поддръжката за ралито на петрола. Данните от Съединени американски щати демонстрират, че чистата дълга позиция на хедж фондовете в контракти за недопечен нефт Брент е покрай най-ниското си равнище през последните 10 години, а съотношението на дълги към къси позиции е най-ниско от ноември 2020 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинамерикански нефт Сорт Брент фючърси на петрола съветски нефт петрол ПоследниНай-четениПазари 20 Какво се случи с петрола през 2022 година? Инфраструктура 128 20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ Бюджет и финанси 1220 Депутатите са покрай внезапно нарастване на минималната заплата Имоти 220 Преобразяване на офисите: По-малко бюра, повече място за социализация Накратко 13305 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9716 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9352 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9058 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини11:31 Инфраструктура 20 20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “Още от ПазариВиж всичкиИма ли капацитет за пазарен растеж до края на годината?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР