През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени допълнително

...
През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени допълнително
Коментари Харесай

Два милиарда и 400 млн. лв. ще бъдат вложени в образованието в периода 2017-2021 година

През интервала 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени в допълнение два милиарда и 400 милиона лв.. Досега са вложени съвсем половината от тези средства, основно за повишение на възнаграждението на учителите, за възстановяване на образователната инфраструктура, както и в национални просветителни стратегии. Това съобщи на среща с педагози в Ямбол заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Учителят е специалност на бъдещето, учителят е който основава другите специалности и без значение от развиването на технологиите, учителят постоянно ще има бъдеще, добави тя.

За първи път междинната работна заплата в образованието е по-висока от междинната работна заплата в страната; за първи път тази година са се нараснали учениците и студентите, които са избрали педагогичен специалности. И все пак огромният проблем пред просветителната система е дефицитът на педагогичен фрагменти. През идващите осем години чакаме да се пенсионират близо 36 000 учители, а в този момент в университетите се образоват към 20 000 бъдещи преподаватели. Наложително е, с изключение на нарастването на възнаграждението на учителите, да дадем благоприятни условия за кариерно развиване на фрагментите и навлизането в специалността на повече младежи.

Проучванията през последните две години демонстрираха, че към 206 000 деца не са обхванати от просветителната система у нас. Бяха образувани 1 100 екипа в цялата страна с 12 000 участници, които изцяло да проучат аргументите за отпадането от учебно заведение. Те откриха, че 87 000 деца живеят в чужбина, 40 000 към този момент са върнати в клас, от тях 9 000 посещават образователно заведение от началото на тази образователна година. Нашата цел е всяко дете да има най-малко приключена степен на главно обучение, уточни заместник-министърката.

Деница Сачева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и доктор Юлиян Папашимов, регионалният шеф Димитър Иванов, кметът на Ямбол Георги Славов, шефове и учители от учебни заведения и детски градини от Ямболска област, синдикалисти и представители на неправителствени организации участваха в полемика на тематика обучение в културно-информационния център "Безистена ". Събитието е част от платформата за цивилен разговори "Европа в нашия дом ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР