През първото тримесечие на тази година в Прага са продадени

...
През първото тримесечие на тази година в Прага са продадени
Коментари Харесай

Панелка в Прага може да се купи доста по-евтино

През първото тримесечие на тази година в Прага са продадени 650 нови жилището, което е с 18% повече от предходното тримесечие. На годишна база това е спад от към 38%, само че тогава референтните лихвени проценти бяха към половината от настоящето си равнище, написа 420on.cz, представен от pariteni.bg.

 

Експертите считат, че в кратковременен проект можем да чакаме продължаваща застоялост на цените при новото жилищно строителство. От друга страна цените на старите парцели може да продължат да падат, само че по отношение на предходната година този спад няма да е толкоз забележителен.

" Цените на новите жилища в Прага са се нараснали с 4% спрямо предходната година, до момента в който цените на старите жилища са паднали с 6%. Пропастта сред цените на новите и старите жилища продължава да се усилва ", споделя Душан Куновски, създател и началник на Central Group.

Въпреки рекордния брой нови жилища, позволени в Прага (близо 1500 от началото на тази година), новите разрешителни за градеж към момента се издават постепенно: дълготрайната потребност на метрополията е най-малко към 10 000 нови жилището годишно.

" За да отговори на търсенето на жилища, Прага ще има потребност от най-малко два, а най-вероятно три пъти повече нови жилището. Освен това сегашната обстановка е просто закъснение на търсенето, което евентуално ще се възобнови след понижаване на лихвените проценти.

Освен това тази година институционалните вложители ще трансформират офертата, трансформирайки част от празните жилища в жилища чартърен “, предвижда Марсел Сурал, ръководител на борда на шефовете на капиталовата група Trigema.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР