През първото тримесечие на 2023 г. глобалният пазар на компютърните

...
През първото тримесечие на 2023 г. глобалният пазар на компютърните
Коментари Харесай

Доставките на CPU и GPU през първото тримесечие отново намаляха – минус 40% за годината

През първото тримесечие на 2023 година световният пазар на компютърните графични процесори (GPU) доближи 54,8 милиона единици, което е спад от 14% за тримесечие и 43% на годишна база, съгласно отчет на анализаторската компания Jon Peddie Research. Доставките на централни процесори (CPU) за компютри са намалели с 39% за година.

В интервала 2022 и 2026 г общият годишен ритъм на спада на доставките на GPU ще бъде 4,42%, а до края на този интервал конфигурираните съставни елементи ще доближат 2913 милиона единици. В същото време, проникването на дискретните графики през идващите пет години ще се усили до 34%. В съпоставяне с предходната година, доставките на GPU са намалели с 40% за настолните компютри и 45% за ноутбуците.

Пазарният дял на AMD се е нараснал с 0,9% през тримесечието, до момента в който този на Intel е намалял с 2,9%. За NVIDIA индикаторът е в посока нарастване с 1,96%. В същото време, доставките на AMD са намалели със 7,8%, при Intel – със 17,5%, а при NVIDIA – с 4,1%.

За средностатистическия личен компютър през първото тримесечие се пада по 1,2 GPU (включително, общо интегрирана и дискретна графика), което е с 2,2% повече от предходното тримесечие.

Пазарът на CPU за персоналните компютри се е намалил с 15,6% за тримесечието и с 38,8% на годишна база. Обемът на доставките на дискретни графики по отношение на предходното тримесечие е намалял с 12,6%.

Всички снабдители, споделя анализаторът Джон Педи (Jon Peddie), са съобщили, че са се отървали от запасите си, тъй че здравословната пазарна динамичност би трябвало да се възвърне през втората половина или към края на годината. Анализаторите предвиждат лек растеж на пазара на CPU и GPU за третото и четвъртото тримесечие, само че продажбите в сегмента на персоналните компютри през второто тримесечие ще останат ниски. От първите три снабдители, с ликвидацията на запасите NVIDIA беше най-хубавата. На този декор, внезапно се откроява пазарът на ИИ-ускорителите за дейта-центровете: тук се чака NVIDIA да усили доставките си с 53% през второто тримесечие, до момента в който AMD и Intel ще ги понижат надлежно с 0,93% и 1,8%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР