През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните земеделски

...
През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните земеделски
Коментари Харесай

Агропрогноза: Лятото не иска да си тръгва, идеално време за ...

През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните аграрни култури протичаха при поднормени температури.

През идващия седемдневен интервал се чака топло време, като агрометеорологичните условия ще се дефинират от средноденонощни температури към нормата.

За региона на Пловдив и региона се чакат летни градуси, които в петък и събота ще са 30-32 градуса. Сутрешните минимални температури също ще са в границите 14-18 градуса.

В полските региони от страната не се предвиждат превалявания със стопанско значение. През интервала огромна част от късните полски култури ще приключат фенологичното си развиване, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. Късните хибриди царевица ще доближат восъчна и цялостна зряла възраст. При винените сортове грозде ще протича узряване.

През интервала изискванията ще разрешават прибирането на слънчогледовата годишна продукция и освобождението на полетата с царевични хибриди, встъпили в техническа зряла възраст, прибиране на узрялата плодова и зеленчукова годишна продукция. Времето ще е уместно за осъществяване на сезонните почвообработки - дълбока оран, предсеитбени обработки на полетата, планувани за сеитба със зимна рапица и зимни житни култури. Време е също да се приготвят семената от пшеница и ечемик, планувани за есенна сеитба - обеззаразяване и отнасяне на посевния материал против семеннопреносимите фитопатогени, елементарна и праховита главня, септориоза и фузариози.

До края на второто десетдневие на септември ще завърши оптималният агротехнически период за сеитбата на зимна маслодайна рапица.

През третото десетдневие на септември ще се следят нормалните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия с по-ниски минимални температури. През втората половина от десетдневието във високите полета се чакат слани, което би трябвало да се има поради при прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване - домати, пипер, зеле.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР