През първите пет месеца на годината вносът на България от

...
През първите пет месеца на годината вносът на България от
Коментари Харесай

От началото на годината България внася от ЕС над 40% повече алкохол, безалкохолни и тютюн

През първите пет месеца на годината вносът на България от страни от Европейския съюз (ЕС) се е нараснал с 2.7% по отношение на същия интервал на 2018 година Той доближава 16.8 милиарда лева Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През май 2019 година вносът на България от Европейски Съюз се усилва с 4.5% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.5 милиарда лв..

От януари до май тази година най-голямо процентно нарастване по отношение на същия интервал през 2018 година е регистрирано в бранш " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (41%). Най-голямо понижение пък се следи в бранш " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата) " (27.9%).

За същия времеви интервал износът на България за Европейски Съюз нараства с 6.9% по отношение на януари-май 2018 година и е в размер на 15.9 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 67.3% от износа за държавите-членки на Европейски Съюз. През май 2019 година износът за Европейски Съюз нараства с 5.1% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.17 милиарда лв..

Най-голямо процентно нарастване при износа за Европейски Съюз за първите 5 месеца в съпоставяне със същия интервал на миналата година е маркиран в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (129.7%). Най-голям спад се следи в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (19.6%).

Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз за интервала януари - май 2019 година е негативно и е на стойност 883.7 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР