През октомври миналата година руски новинарски сайт публикува кратко видео

...
През октомври миналата година руски новинарски сайт публикува кратко видео
Коментари Харесай

С благодарност към Пригожин крадци и убийци получават ново начало в Украйна

През октомври предходната година съветски новинарски уебсайт разгласява малко видео на Евгений Пригожин, създател на групата " Вагнер ", съветската наемническа войска, седнал с четирима мъже на тераса на покрива в курортния град Геленджик, на черноморското крайбрежие на Русия. На двама липсват елементи от крайник. Трети е изгубил ръката си. Те са разпознати като помилвани някогашни пандизчии, завърнали се от фронта в Украйна след присъединението си към " Вагнер " от пандиза.

" Ти беше извършител, в този момент си воин от войната ", споделя Пригожин на един мъж в клипа. Това беше първият видеоклип, описващ завръщането на някои от хилядите пандизчии, които се причислиха към " Вагнер " в подмяна на обещанието за опрощение, в случай че оцелеят шест месеца война.

" Ройтерс " употребява програмен продукт за лицево различаване, с цел да изследва това видео и над дузина други видеоклипове и фотоси на завръщащи се вкъщи пандизчии, оповестени сред октомври 2022 година и февруари 2023 година Репортерите съумяха да разпознават повече от 30 от мъжете посредством кръстосана инспекция на изображенията със обществените мрежи и съветски правосъдни документи.

В редиците им има убийци, крадци и един самопровъзгласил се за " сатанист ". Неколцина са в болница и се възвръщат от рани, получени по време на сраженията. " Ройтерс " съумя да се свърже с 11 от тези мъже. Петима се съгласиха да бъдат интервюирани по телефона и посредством приложение за известия. Следва най-подробният до момента вътрешен роман за затворническата войска на " Вагнер ": набирането и образованието на бойците, сраженията, които са претърпели в Украйна, и несигурното им бъдеще в Русия, преобърната с главата надолу от войната със съседа.

Четирима от мъжете споделиха, че били вербувани персонално от Евгений Пригожин, до момента в който той обикаляше съветската затворническа система, с цел да укрепи частната си войска. Някои от мъжете били изпратени в източния регион Бахмут на Украйна, място на едни от най-интензивните сражения в едногодишния спор, където един човек разказа " цялостния пъкъл " на бойното поле. Хиляди са убити и от двете страни. Битката за Бахмут в този момент виси на косъм. Бивш пълководец на " Вагнер ", който избяга в Норвегия през януари, сподели, че е бил очевидец по какъв начин членове на вътрешната сигурност на " Вагнер ".

 " Най-шумният гамен ": залязва ли звездата на Пригожин

Бойното образование, част от което извършено от ветерани от съветските специфични сили, било малко, само че интензивно, съгласно мъжете. Украински и западни чиновници споделят, че " Вагнер " изпраща зле готови бойци на сигурна гибел в Източна Украйна. Майкъл Кофман, специалист по съветската войска в мозъчния концерн CNA в окръг Арлингтън, Вирджиния, сподели пред " Ройтерс ", че две до три седмици образование, получено от наетите наказани, е малко евентуално да ги накара да се ускорят, даже в случай че някои от мъжете са имали предходен боен опит.

" Отнема време, с цел да научите основите на бойните дейности, да получите самостоятелно образование, а също така се нуждаете и от групово образование като единица - няколко седмици сами по себе си няма да създадат толкоз доста за вас ", сподели Кофман пред " Ройтерс ". Една по-строга скица на образование би траяла няколко месеца.

И петимата някогашни пандизчии показаха гневна преданост към Пригожин, че им дал втори късмет за живот. Въпреки че " Ройтерс " не можа без значение да удостовери разказите на мъжете за службата им, доста от детайлностите съвпадаха една с друга. Министерството на защитата на Русия и наказателната работа не дадоха отговор на подробни въпроси за тази публикация, нито Пригожин и " Вагнер ". В малко изказване по имейл Пригожин отхвърли въпросите на " Ройтерс " като " откачени ". По-рано Пригожин разказа " Вагнер " като " евентуално най-опитната войска, която съществува в света през днешния ден " и сподели, че процентът ѝ на загуби е съпоставим с други съветски елементи.

От пандиза до украинския фронт

Когато Пригожин стартира да обикаля обширната наказателна система на Русия през лятото на 2022 година, предлагайки помилвания на съгласилите се да се борят в Украйна, мълвата бързо се популяризира измежду пандизчиите.

Рустам Боровков от дребното градче Порхов, покрай границата на Русия с Естония, беше един от четиримата мъже, снимани на терасата на покрива. Съдебните регистри демонстрират, че 31-годишният е излежал шест от тринайсетте години, на които е наказан за непредумишлено ликвидиране и кражба, към края на юли. Тогава Пригожин стигнал до пандиза му, наказателна колония № 6 в западната Псковска област на Русия. Боровков и двама другари проникнали в къща, с цел да откраднат домакински алкохол, съгласно правосъдните бумаги. Един от тях блъснал притежателя на дома, който в следствие умрял.

Боровков е чул от пандизчии в Санкт Петербург, че Пригожин пътува от затвор на затвор в търсене на новобранци. " Веднага знаех, че ще отида ", сподели той пред " Ройтерс ", " даже преди той да пристигна при нас ".

Боровков сподели, че стоял с няколкостотин други пандизчии, с цел да чуе Пригожин. Дали им три дни да решат дали да се причислят към Вагнер в подмяна на свободата. Около 40 се записали и след три дни и тест с полиграф, ориентиран към това да се отстранен наркозависимите, тръгнали на война.

 Марк Войджър, откривател: Преговори при незавършена война в Украйна са въведения към идната Марк Войджър, откривател: Преговори при незавършена война в Украйна са въведения към идната

Два месеца по-късно, през септември, до момента в който украинската контраатака набираше скорост, в обществените медии се появи запис на Пригожин, който споделя на пандизчиите в региона на река Волга в Марий Ел, че имат единствено пет минути, с цел да вземат решение - а тези, които размислят след присъединение, ще бъдат разстреляни като дезертьори.

В друго видео, оповестено през февруари тази година, Пригожин споделя на пандизчиите, че бойците получават 100 хиляди рубли (1300 долара) месечно с опция за спомагателни бонуси. Това е доста над междинната месечна заплата в Русия от към 65 хиляди рубли. Но Боровков сподели пред " Ройтерс ", че единствената му мотивация да се причисли към " Вагнер " е обещанието за опрощение. " Имам малко дете. Исках да се върна при фамилията си. " Той сподели, че чиновниците на пандиза са се пробвали да го убедят да не върви, тъй като играе значима роля като шеф на здравното звено в блока от килии.

Шесткратно осъжданият апаш Евгений Кужелев сподели, че възприятието за родолюбив дълг го привлякло към " Вагнер ". Според правосъдните документи 29-годишният мъж е излежавал присъда в югозападната Самарска област на Русия за кражба на коняк, бира и разтворимо кафе от супермаркети в автомобилния град Толиати във Волга.

" Осъдиха ме на 3 години и 7 месеца и към този момент бях излежал две години. Така че не ми оставаше доста. Но въпреки всичко отидох. Защо? Замислих се и съм сигурен, че в случай че бях на независимост по това време, 100 % щях да отида да се боря. Щях да отида като доброволец ", сподели той. " Спомням си по какъв начин от февруари, когато стартира всичко, понякога звънях на вуйна ми от пандиза. Тя ми споделяше, че този твой другар е отишъл (в Украйна), след това различен, трети, четвърти... И знаех, че бих направил същото. "

 Евгений Пригожин
© Reuters

Евгений Пригожин

Кужелев сподели, че процесът на набиране е лишил към две седмици и през това време пандизчиите са били свободни да се отдръпват без последици. Тези, които се записаха, бяха преместени в обособени пространства в пандиза, където срещнаха ново почитание от чиновниците на пандиза.

" Сред нас имаше един мъж, който излежаваше 25 години затвор ", сподели Кужелев. " Оставаха му няколко месеца от периода и той се записа. Служителите от пандиза го попитаха: " Какво, по дяволите, правиш? И той им сподели: " Всичко е наред, отивам си. " Как да не почитате такова решение? "

" Ройтерс " не съумя да откри самоличността на пандизчията или какво се е случило с него.

" Беше ясно, че ще умрат "

Пригожин сподели по-рано, че пандизчиите на " Вагнер " прекарват един месец в строги бойни тренировки, като спят единствено по четири часа дневно. Бойците, които разговаряха с " Ройтерс ", споделиха, че са минали две до три седмици интензивно и добре проведено образование. Някои считат, че това е избавило живота им.

Войната в Украйна натоварва военния потенциал на Русия. В края на предходната година Путин разгласи мобилизацията на резервисти в армията. Те ще получат единствено 10 до 20 дни образование, преди да бъдат изпратени на фронта. Основното образование за пехотинци в армиите на Съединени американски щати и Англия е към 22 седмици.

Един от наказаните вербувани сподели пред " Ройтерс ", че е пътувал до подготвителен лагер на " Вагнер " в следената от Русия част на Луганска област в Източна Украйна. Боровков сподели, че образованието е извършено от някогашни членове на специфичните елементи на Русия. " Всичко беше проведено на най-високо равнище ", сподели Боровков, който преди този момент е служил във военните сили, които охраняват съветските железници. " Не че ми дадоха автомат, демонстрираха ми по какъв начин се стреля и това е. Не, обясниха всичко, и то доста в детайли. Миниране, разминиране, тактичност, пукотевица, физическа подготовка. Всичко. "

 Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките

Мъжете, които разговаряха с " Ройтерс ", споделиха, че множеството от пандизчиите, които са се включили към " Вагнер ", са имали някакъв боен опит. Преди това те са служили като наборници по едногодишната военна работа на Русия или като професионални бойци. За командири на отряди са назначени наказаните с максимален боен опит, споделиха двама от мъжете.

" Когато стигнахме до образованието, ни разпитаха в детайли кой какво знае, кой е служил, къде е служил ", сподели 38-годишният Дмитрий Ермаков, който се включил към " Вагнер " след 10 излежани от 14 години присъда за похищение. Той отхвърли да разиска престъпното си досие. " И по-късно, когато бяхме разграничени на части, оставиха момчетата да си избират командири. По това време към този момент бях спечелил някакъв престиж, тъй че ме избраха. "

Ермаков сподели, че новобранците, които са осъзнали сериозността на обстановката и са помолили инструкторите да повторят тренировките, са били най-добре готови за това, което следва. " Това бяха мъжете, които в действителност бяха подготвени да отидат на война ", сподели той. Други се надявали просто да понижат времето с шестмесечния си престой, надявайки се, че ще получат амнистия, откакто са минали през допустимо минимум борби. За тези мъже Ермаков сподели: " Беше безусловно ясно, че ще умрат. "

Парализиращ боязън и адреналин

От петимата мъже, които приказваха с " Ройтерс ", трима споделиха, че са се сражавали в региона към източния град Бахмут, където интензивните сражения са коствали живота на хиляди и от двете страни. " Вагнер " оглавява траялия месец съветски напън за завладяване на града, който имаше население от 75 хиляди души преди войната, само че в този момент е в руини. Пригожин назова Бахмут " месомелачка " и сподели, че задачата на хората му там е да обезкървят украинската войска.

Украински и западни длъжностни лица съпоставиха борбите към Бахмут с Първата международна война и упрекнаха " Вагнер ", че е употребявал пандизчии в офанзиви на човешки талази. Според Съединените щати доникъде на февруари Вагнер е претърпял повече от 30 хиляди жертви в Украйна, в това число 9000 починали, съвсем всички от тях наказани. Пригожин обаче упорства, че процентът на загубите измежду наказаните бойци е съпоставим с други съветски елементи.

Ермаков, наказаният грабител, сподели, че някои бойци рухнали си в първите часове на борбата. " Какво виждат там? Разкъсани на части трупове. И какво вършат? Някои повръщат, други плачат, а други не желаят да излязат от изкопа. Страхът надвива. "

Други бойци си спомняха единствено тръпката от борбата.

" Беше необикновено ", сподели Андрей Ястребов, 22-годишен, родом от Санкт Петербург, който излежаваб присъда за кражба на коли, когато се включил към " Вагнер ". В обществените мрежи Ястребов се назовава и Андрей Кириенко. " Толкова доста адреналин. Иска ми се всички същински мъже да се причислят към " Вагнер ". Можете да го напишете. (Украинците) избягаха и " Вагнер " ги прецака. "

 Work&Travel на война: съветската частна войска Work&Travel на война: съветската частна войска " Вагнер " спря да " не съществува "

Четирима от мъжете, интервюирани от " Ройтерс ", са били тежко ранени и инвалидизирани отвън Украйна доста преди да завършат престоя си. Те споделиха, че " Вагнер " им е споделил, че времето, прекарано в болница и рехабилитация, ще бъде зачетено към шестмесечния им период и без значение от това те ще бъдат помилвани. Двама споделиха, че към този момент са били помилвани.

Ермаков издържал единствено четири дни, преди да получи сериозна рана в ръката и слабините в средата на декември, до момента в който влачел ранен приятел на безвредно място. Той сподели, че неговият отряд получил задачата да превземе и задържи пътен възел покрай село Покровске, на източния метод към Бахмут. Той разказа последния си ден на фронта като " цялостен пъкъл ": лежал на земята в продължение на 24 часа, до момента в който украински танкове и минохвъргачки обстрелвали позицията на отряда му, а дронове летели над него.

" На война съвсем постоянно си лежащ на земята. Това е единственият метод да оцелееш ", сподели наказаният за апаш Кужелев. Той сподели пред " Ройтерс ", че е прекарал два месеца на фронта, преди да получи шрапнелна рана в ръката си. " Винаги пожелаваме на хората " Честит рожден ден ", откакто са били ранени ", тъй като са избегнали гибелта. " Така ми споделиха ", добави той.

Ново начало

Сега свободни години предварително, без значение дали са вкъщи или са изправени пред дълги интервали на лекуване и рехабилитация, оживелите бойци се завръщат в страна, където дейностите им на фронтовата линия са ценени от мнозина. По-рано Пригожин сподели, че дава на пандизчиите, които се причислят към Вагнер, " втори късмет " за живот и опция да изкупят себе си.

По-рано този месец Държавната дума одобри закон, съгласно който " дискредитирането " на бойци на " Вагнер " е закононарушение. Законът, който преди този момент се прилагаше по-тясно за съветските въоръжени сили, беше уголемен по искане на Пригожин.

Нарастващата власт на Пригожин не беше приветствана топло от всички елементи на съветския хайлайф. През февруари дългогодишната омраза сред водача на " Вагнер " и съветските военни началници прерасна в открита неприязън. Пригожин упрекна съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов в " държавна измяна ", като сподели, че те лишават " Вагнер " от муниции заради персонална неприязън към него. Шойгу и Герасимов не бяха открити за коментар. По-рано същия месец Пригожин сподели, че е прекратил набирането на пандизчии от " Вагнер ", намеквайки в изявление, че е бил заставен да го направи от неназовани чиновници.

 Лондон: Лондон: " Вагнер " вербува в спортни клубове и обикаля гимназии

Петимата бойци, интервюирани от " Ройтерс ", изпитват дълбока персонална признателност към Пригожин, че ги е вербувал и е изтрил престъпните им досиета. " Ние сме по-добри от елементарните жители ", сподели Ястребов, автокрадецът, който в този момент е вкъщи си в родния си Санкт Петербург. " Сега не сме някогашни пандизчии, с помощта на " Вагнер ". "

В януарски видеоклип се вижда по какъв начин Пригожин споделя на ранени пандизчии бойци: " Полицията би трябвало да се отнася с вас с почитание. Всичко към този момент е контрактувано на разнообразни равнища, с цел да няма гниди Ако би трябвало, аз самият ще се обадя и ще приказвам с губернаторите и по този начин нататък и ще намерим решение. "

За Кужелев, който към февруари беше в болница в Краснодарския край в продължение на четири месеца, Пригожин му даде нов живот. Съдебните документи демонстрират, че той е прекарал съвсем седем от своите 29 години в пандиза за шест обособени присъди. " Последният път, когато ме пратиха в пандиза, си мислех: " Е, ето ме отново, какво следва? ", сподели той. " Ще послужвам една година, още една, трета и след това какво? Ще изляза и какво ще върша на открито? Какво ще върша със себе си, като се има поради произходът ми? "

" Е, в този момент съм чист. Имам малко пари. Мога да мисля за бъдещето. да помисля за приемане на ипотека, с цел да си купя апартамент... Имам всичко това с помощта на нашия почитан Евгений Викторович ", добави Кужелев, употребявайки бащиното име на Пригожин като знак на почитание.

И петимата мъже, които разговаряха с " Ройтерс ", споделиха или че ще останат с " Вагнер " след шестмесечната си работа, или съществено обмислят да го създадат.

Някои споделиха, че желаят да се върнат на фронтовата линия незабавно щом съумеят. Никита Любимов, родом от волжкия град Чебоксари, който излежаваше четири и половина години присъда за тежка телесна щета, сподели, че първият му приоритет е бил " да поддържа момчетата, да се възстановят допустимо най-скоро и да се върнат в предна линия. " 23-годишният юноша получи шрапнелна рана два месеца след първичния си престой в Украйна и бил инвалидизиран.

Мъжете споделиха, че на годните измежду тях е препоръчан късмет да се запишат като професионални наемници на цялостен работен ден, до момента в който на ранените са препоръчани второстепенни функции. Боровков, който получава протеза на ръката след ампутация, сподели, че му е била препоръчана работа в болница на " Вагнер " в Луганск, когато се възвърне.

 Русия криминализира Русия криминализира " дискредитирането " на частните армии по искане на Пригожин, той има запаси

Ермаков сподели, че се надява да се възвърне задоволително, с цел да се запише още веднъж като наемник по контракт, и да бъде изпратен в бъдеще в Либия, Сирия или Централноафриканската република, където интервенциите на " Вагнер " предхождат актуалната акция на групата в Украйна. Той цитира лимитираните вероятности, налични в цивилната стопанска система на Русия, които го тласкат към завръщане във " Вагнер ".

" Хората работят интензивно без почивни дни по 12-14 часа дневно и в най-хубавия случай печелят 50-60 хиляди рубли (672-806 долара) на месец ", сподели Ермаков, който сподели на " Ройтерс ", че има две дребни дъщери. " Ще се върна в компанията ( " Вагнер " ) и несъмнено ще мога да спечелвам 150 хиляди рубли (2000 долара) на месец. "

За други завръщането при " Вагнер " предлага опция на потъването назад в незаконния живот. Кужелев, който е прекарал съвсем седем от 29-те си години в пандиза, сподели пред " Ройтерс ", че се надява, че службата във " Вагнер " ще разреши на дребната му щерка да построи кариера в бъдеще, без клеймото на престъпното минало на татко си.

" Дъщеря ми, като порасне, може да учи банково дело или да учи в полицейската академия ", сподели Кужелев. " И тя няма да има проблеми, тъй като татко ѝ е бил в пандиза. Това не е ли мотивация? Разбира се, че е. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР