През октомври газът най-вероятно ще поскъпне с повече от предвижданите

...
През октомври газът най-вероятно ще поскъпне с повече от предвижданите
Коментари Харесай

Газът вероятно ще поскъпне с повече от предвижданите 16% от 1 октомври

През октомври газът най-вероятно ще нарастне с повече от предвижданите 16%. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов, представен от БНР, по време навън съвещание на енергийния регулатор във вторник за разискване на покачването от 1 октомври.

" Булгаргаз " към този момент внесе поръчка за повишение на цената на природния газ от 1 октомври с близо 16% по отношение на септември - от 69.40 лева./MWh на 80.28 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Решението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обаче ще се вземе на закрито съвещание на 1 октомври, като тогава се чака държавното сдружение да внесе нова поръчка.

Обсъжданата във вторник прогноза на " Булгаргаз " е правена преди близо три седмици и към този момент не е настояща, защото единствено за последния месец цените на европейските тържища са се нараснали с 50% вследствие на по-голямото търсене на синьо гориво, уточни Павлов.

Експерти, представени от БНР, също позволиха, че цените на газа през октомври може да доближат 90 лева, което значи покачване по отношение на септември с над 25%.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР