През октомври 2023 г. единствената ескадрила изтребители от пето поколение

...
През октомври 2023 г. единствената ескадрила изтребители от пето поколение
Коментари Харесай

US издание: Базите ни в Гуам и Хаваите влязоха в обсега на руските Су-57 с новите ракети Х101/102

През октомври 2023 година единствената ескадрила изтребители от пето потомство Су-57 на съветските Върховен касационен съд получи нов вид крилати ракети, чиито характерности евентуално подхождат на ракетите Х-101/102. Те към този момент са сложени на стратегически бомбардировачи, а обсегът им се прави оценка на най-малко 3500 километра. Това развиване евентуално ще разреши на Су-57 да извършва ударни задачи, които до момента се смятаха за налични единствено за стратегически самолети, написа The Military Watch Magazine в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус ".

Новата ракета има доста по-компактен корпус от истинския X-101/102 и е подобаваща за елементи на тактическата авиация, като в същото време обезпечава доста огромен обхват на полет, основно заради потреблението на нов по-малък обходен турбореактивен мотор. Въпреки че съгласно някои оценки обсегът на X-101/102 надвишава 5500 километра, интернационалните анализатори са уверени, че той сигурно е не по-малък от 3500 километра.

Бойният радиус на Су-57 е повече от два пъти по-голям от този на американските изтребители от пето потомство F-35 и F-22 и се чака да бъде доста уголемен посредством внедряването на мотори " Сатурн 30 " през втората половина на десетилетието. В композиция с новата ракета това ще му разреши да поразява цели, недостъпни до момента за подразделенията на тактическата авиация.

Тъй като първото бойно поделение Су-57 ще бъде основано в Далечния изток, а тихоокеанският район последователно се трансформира в приоритет за съветската войска, основна евентуална цел ще бъдат военните уреди на Съединени американски щати на островите Гуам и Хавай.

Тяхната роля в проектирането на американска мощност в Източна Азия нараства освен заради самодейността на Вашингтон за " превръщане към Азия ", стартирана при започване на 2010 година, само че и тъй като оборудванията, които са по-близо до континенталната част на Азия (особено в Корея и Япония), се смятат за все по-уязвими от ударните качества на Китай и Северна Корея.

Поради възходящата накърнимост на оборудванията на Гуам и сериозното им значение за способността на Америка да води война в района, американската войска построява почти 20 нови уреди за противовъздушна защита на територията.

Тъй като ударите с балистични ракети се смятат за главен проблем на защитата, една невидима от радара крилата ракета би разрешила на Русия да ескалира своя напън. Базите в съветския Далечен изток ще разрешат на Су-57 да бъде ситуиран в радиуса на поразяване на Гуам без дозареждане, до момента в който базите по-близо до нос Дежньов също ще слагат оборудванията в Хавай в радиуса на поразяване.

Интегрирането на стратегическите крилати ракети има значими последствия за вероятността за разширение на флота от Су-57. Очаква се общо над 250 единици да влязат в употреба в страната. Според доста консервативни оценки първите три ескадрили ще бъдат подготвени за употреба до 2027 година
Очаква се производството да доближи 12 самолета годишно през 2023 година и да надвиши 20 самолета годишно до 2027 година Тъй като тези машини ще станат основата на бойния парк на страната, частите на тактическата авиация в Русия ще имат опция да бъдат превъоръжени за нанасяне на стратегически удари на близки междуконтинентални дистанции.

Действайки над Тихия океан отвън въздушното пространство на Аляска, изтребителите, подкрепени от качества за зареждане с гориво във въздуха, ще могат да държат под прицел цели в континенталната част на Съединените щати, в това число жизненоважни индустриални уреди в Калифорния. Докато стратегическите бомбардировачи към този момент бяха способни на това, изтребителите ще бъдат ситуирани в доста по-голям брой и от доста по-широк набор от бази.

И най-после, те не изискват дълги писти и имат доста по-скромни условия за поддръжка. Комбинацията от ниски условия към летището и съществуването на крилата ракета е невиждана за Су-57. Целият му дизайн акцентира значимостта на ниските условия за поддръжка и високата подготвеност, с цел да се избегнат клопките на сложността, които доста понижават бойната подготвеност на американските изтребители от пето потомство. Стелтът на Су-57 е различен значим фактор, който съществено лимитира способността да се предупредят американски цели за евентуална ракетна офанзива.

Оригиналната ракета Х-101/102 е минала обширни бойни проби против цели както в Сирия, по този начин и в Украйна. Прецизността на Су-57 оттатък опциите за нанасяне на удари отвън образния обсег също е тествана в голям брой интервенции в двете страни, в това число задачи за угнетяване на противовъздушната защита в Украйна.

Интегрирането на новата крилата ракета усилва обсега на поразяване въздух-земя повече от 10 пъти спрямо Х-59МК2, който изтребителят употребява в предходни борби, и по този метод дава на Су-57 най-големия обхват на поразяване от всички тактически бойни самолети в света. Това от своя страна ще има съществени последствия за потреблението му: в бъдеще той ще може да размени част от съветските бомбардировачи.

Проблемът, подбуден от новите стратегически ударни качества от този клас, може доста да се изостри, в случай че новите дребни крилати ракети бъдат препоръчани за експорт на задгранични клиенти. Съобщава се, че Алжир към този момент е поръчал Су-57 и крилатите ракети, в случай че бъдат добити, ще разрешат на военновъздушните сили на страната да поразяват основни цели в огромна част от Европа от дълбочина в Африка.

Способността за нанасяне на удари на свръхдалечни дистанции благодарение на незабележими от радара крилати ракети е основно средство за компенсиране на минусите на Су-57, изключително по-ниското му равнище на стелт спрямо китайските и американските аналози. Съобщава се, че създаването на други типове оръжия въздух-земя за поразяване на цели отвън зрителната линия, в това число балистична ракета за изтребители, към този момент е в ход.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР