През нощта срещу събота над цялата страна остава предимно ясно

...
През нощта срещу събота над цялата страна остава предимно ясно
Коментари Харесай

Жега и гръмотевични бури в събота

През нощта против събота над цялата страна остава най-вече ясно и безшумно

Минималните температури ще се покачат и ще са сред 18° и 23°С. Най-високи чакаме да са стойностите в равнините и по Черноморието - до 19-23°С.

През деня в събота ще е най-вече слънчево. Следобед над планинските региони от Западна и Северна България ще се развива купеста облачност и на доста места до вечерта ще паднат проливни превалявания. Ще има условия и за градушки и шквалови феномени. Привечер вятърът последователно ще се ориентира от северозапад и ще се усили, изключително в Дунавската равнина; в Източна България – до сдържан вятър от югоизток, осведоми.

Максималните температури ще останат високи и ще са сред 35-38°С, най-високи в Дунавската низина – до 37-38°С.

Предупреждения за вероятни мощни гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за събота. (Забележка: Опасните феномени ще са късно следобяд и през нощта против неделя, и то на обособени региони. Картата демонстрира регионите, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата повърхност.)

Жълт код:Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Червен код: Валежите на доста места ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок риск и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо-конвективни системи. Очакваните превалявания ще са сред 30-80л/кв.м.

Предупреждение за рисково горещо време

Картата е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и температурите там ще са към 30 градуса.

Жълт код: Издаваме код за високи температури. Очакваните оптимални температури ще са сред 30-35°С.

Оранжев код: Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 36°С, като на обособени места ще доближат до 38°С.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а денем - най-вече слънчево и топло. Максимални температури на въздуха - 29-31°. Температурата на морската вода - 24-26°.

Времето в София

През деня в столицата ще е най-вече слънчево и топло. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и по здрач са вероятни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 17°С, а оптималните - до 34°С.

Времето в планините

Следобед в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и тук-там до вечерта ще превали и прегърми. Ще духа сдържан, а по откритите и високи елементи - и мощен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - към 19°.

Времето на Балканите

До обяд времето ще е най-вече слънчево и топло. Следобед, заради приближаващо атмосферно разстройване, на доста места ще паднат обилни по количества превалявания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР