През ноември в Глазгоу ще се състои Световната конференция за

...
През ноември в Глазгоу ще се състои Световната конференция за
Коментари Харесай

В България има експертиза за опазване на природата, но липса качествен диалог



През ноември в Глазгоу ще се състои Световната конференция за измененията в климата COP26.На 28 септември (днес) в 10:30 часа ще се състои конференцията “Пътят към COP26 – изборът на България “, проведена от MOVE.BG, дружно с посолствата на Англия и Италия.

Конференцията е онлайн, всеки може да взе участие с мнения и въпроси. Ясна ли е българската позиция за срещите за измененията в климата?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Саша Безуханова , основател и създател на Гражданската платформа за диспути и общо деяние - MOVE.BG.

“Целта на днешната конференция е да сложим с по-голяма тежест в обществения дневен ред на България тематиката за климатичната рецесия и да поговорим за това какъв е вероятния принос на страната ни за решаването й.

Казвам го, тъй като тематиката за климата за жал участва в обществения спор в България главно през общественото измерение. Именно затварянето на “Мини Марица-Изток “ – по кое време и по какъв начин да се случи и дали да се случи.

Липсата на политическо решение по този въпрос е и причина да не бъде даден старт на разглеждането на Плана за възобновяване и резистентност, по който България на процедура има подготвеност.

И там има много положителни начинания, свързани с климатичния преход, със зелената стопанска система, с развиването на България в пост пандемичния свят.



В този миг, в който виждаме огромни политически и цивилен начинания в целия свят преди COP26, свързани с това да се подхващат смели, безапелационни ограничения в поддръжка на ограничението на климатичните промени.

България наподобява като малко стояща в профил на този проблем. С днешната конференция желаеме да стартираме огромния диалог и да катализираме два месеца преди конференцията европейските задължения, които България е поела да бъдат трансформирани в съответен народен план-програма , подсилен в необятна експертна и освен административна линия.

Организираме събитието дружно с посолствата на Англия и Италия, защото това са двете страни, които са съорганизатори на COP26 и се надяваме, че с днешния диалог ще подтикваме в интензивен проект да се приготви програмата за България. Амбицията на конференцията в Глазгоу е всяка държава-членка на Организация на обединените нации да показа своя народен проект за ограничение на резултатите от климатичните промени.

В България има задоволително експертиза , както в научната общественост, по този начин и в бизнеса, по този начин и в средата на хората, които години наред са на фронта на запазване на природата и българското биоразнообразие, с цел да можем да подготвим националния си проект.



Това, което липса е първокласен разговор, единодушие и подготвеност в някои от случаите да се седне на кръглата маса, без значение от това дали специалистите са с институционална роля и в гражданския бранш, и в академична общественост.

Има път да се извърви във връзка с това да се разпознаят национално значимите цели и да застанем зад тях без да заиграваме зад политически и краткосрочни наши цели.

Истината е, че климатичната рецесия е евентуално по-разрушителна от пандемията, която съумя да активизира целия хайлайф на света. Много се надявам, че в България тя ще бъде последната от вероятност на опциите, които дава – въвеждане на кръгова стопанска система, превъзмогване на обстоятелството за това, че България има извънредно енергоемка стопанска система . Три и половина по-голяма от тази на приблизително европейско равнище, което е допустимо за промяна. То е опция за това да се създадат съществени промени в българските предприятия предвид на това да станат по-конкурентни на международния пазар на следващия ден .

Има какво да се направи и във връзка с специфични ограничения в поддръжка на започващи компании със зелен профил .

В Плана има положителни запаси и във връзка с отбрана на биоразнообразието и чистотата на българските реки.

Чуйте Саша Безуханова в звуковия файл.
Снимка: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР