През ноември сергиите по пазарите изобилстват от последния плод на

...
През ноември сергиите по пазарите изобилстват от последния плод на
Коментари Харесай

Райската ябълка: Божественият плод, забавящ стареенето

През ноември сергиите по пазарите изобилстват от последния плод на есента - райската ябълка. Тя е леко сладка и в това време с различим стипчив усет. Консумацията на божествената оранжева ябълка може да ни донесе както същинска гастрономична приятност, по този начин и изгоди за здравето.

Райската ябълка има лековит резултат върху съвсем всички системи на тялото. Редовната консумация на този плод понижава риска от заболяването на Алцхаймер, забавя процеса на стареене, балансира хормоналните равнища и има удобен резултат върху положението на кожата. Самият състав на плода покрива идеално потребностите на тялото през есента и началото на зимата, когато се покачва заболеваемостта от грип.

Райската ябълка е мощен имуномодулатор. Благодарение на нейната консумация можете доста да увеличите устойчивостта на тялото, написа " Телеграф ".

Но макар многото потребни свойства, райската ябълка може съществено да навреди на здравето. Особено в обстановки, в които се употребяват незрели плодове или когато се изяждат повече от две дневно.

Обикновено райската ябълка се яде сурова, като узрее изцяло. Някои избират да я поливат с лимонен или портокалов сок, да й прибавят сметана и захар. Но меката й част може да се употребява за салати, постоянно я смесват със сладолед или кисело мляко, употребяват я при печене, в желета, пудинги, мусове, вършат от нея мармалад и сладко. Пюрираната мека част на райската ябълка може да се смеси със сметана или извара, с портокалов сок, мед и щипка сол - по този начин ще получите много необикновен дресинг за салати.

В доста страни е изключително известна сушената райска ябълка. От този плод вършат вино и бира. А в Япония от нея подготвят саке. Печените семена на райската ябълка могат да заменят кафето.

Когато избирате този здравословен плод, би трябвало да обърнете внимание на неговата мекост и цвят. Вземете плода в ръката си и изберете подобен с умерена неотстъпчивост. Това подсигурява, че ще има най-богат усет.

Плодове с мрачен колорит, близки до червеникаво-кафяви, се смятат за по-зрели, те съдържат повече хранителни субстанции. Такава райска ябълка е сладка и сочна. Когато избирате този другоземен плод, обърнете внимание и на листенцата. Най-добре е те да са зелени. Ако са жълти и сухи, това демонстрира, че райската ябълка е съхранявана доста дълго време. Също по този начин би трябвало да изберете плодове с гладка повърхнина, без вдлъбнатини и черни петна по кората.

Най-лесният метод да извършите райските ябълки по-сладки е като ги поставите във фризера. След 10 часа ги извадете и размразете - тогава плодът ще бъде като желе. За да намалите стипчивостта на райската ябълка, я накиснете за 12 часа в топла вода или за 1-2 дни я съхранявайте в найлонов плик дружно с узрели ябълки, домати или банани. Ако се постанова бързо да премахнете тръпчивостта й, надупчете плодовете с игла, потопена в алкохол и тя ще изчезне за няколко часа.

 

Рецепти

 

Панакота с райска ябълка

Необходими артикули:

сметана - 200 мл

прясно мляко - 150 мл

божествен ябълки - 300 г

пюре от добре узрели

желатин - 8 г

захар - 2 с.л.

Начин на подготвяне:

Започнете, като накиснете желатина в студена вода.

В тенджерка налейте прясното мляко и сметаната. Подсладете с 2 с. л. захар. Ако обичате по-сладко, може да сложите три. Загрейте течността, като внимавате да не завира. Щом повърхността стартира да пуши, отдръпнете съда от котлона. Сложете омекналия желатин и бъркайте пламенно, до момента в който се разтвори. Добавете пюрето от божествен ябълки и прецедете през цедилка.

Сипете течността в подобаващи чашки. Когато панакотата се охлади, преместете чашките в ледник, с цел да стегне желатинът.

Преди да поднесете панакотата с райска ябълка, потопете чашките за малко в топла вода и обърнете в паница. Полейте с пюре от райска ябълка и сервирайте! Може да украсите с листа мента или нар.

 

Десерт от божествен ябълки с маскарпоне, бисквити и кафе

Необходими артикули:

1 добре узряла райска ябълка

1 портокал

150 г маскарпоне

7-9 бисквити по ваш избор

3 с. л. кафява захар

1 ч. л. смляно кафе

Начин на подготвяне:

Обелете портокала, изцедете сока му и запазете остатъците от месестата част. А райската ябълка почистете от семената.

Сварете кафето, подсладете го с 1 ч. л. захар и сложете малко от настърганата портокалова кора. Оставете за известно време, с цел да се запари, след което прецедете.

Смелете бисквитите, би трябвало да се получат едри трохи.

Смесете райската ябълка с изцедената част от цитруса, прибавете настърганата кора, маскарпонето, подсладете с останалата захар и налейте сока. Разбийте всичко до приемането на крем. Разпределете половината в подобаващи купички или чашки, следва пласт от натрошените бисквити, който полейте със свареното ароматно кафе. Завършете с крем.

Поръсете десерта с бисквитени трохи и поднесете.

 

Райска салата

Необходими артикули:

4 божествен ябълки

2 круши

1 глава червен лук

1 зелена салата

орехи, сусам

 

За дресинга:

3 с.л. зехтин

2 с.л. лимонен сок

сол на усет

щипка захар

бял пипер на усет

Начин на подготвяне:

Всяка от обелените и почистени от семките круши се разрязва на четири, след което се подреждат на тънки филийки. По същия метод се нарязват и райските ябълки. Лукът се нарязва на лунички и всичко се залива с дресинга. Разбърква се добре. На дъното на огромна купа за салата се подреждат листа зелена салата, върху които се изсипват останалите овкусени артикули. Салатата се оставя встрани за към 15-20 минути, с цел да поеме добре дресинга. Декорира се с орехови ядки и сусам.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР