През ноември подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността

...
През ноември подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността
Коментари Харесай

НСИ: Бизнес климатът в промишлеността се подобрява, в строителството се влошава

През ноември усъвършенстване на стопанската обстановка е записано в индустрията и търговията на дребно, до момента в който в бранша на услугите резервира нивото си от октомври. Единствено в строителството индикаторът се намалява, демонстрират регулярните Бизнес анкети на Националния статистически институт.

Общият индикатор за бизнес климата през месеца остава почти на равнището си от предходния месец октомври.

Факторът, объркващ в най-голяма степен предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Промишленост. Показателят " бизнес климат в индустрията " се покачва с 1.2 пункта вследствие на оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно актуалната индустриална интензивност се прави оценка като леко понижена, до момента в който прогнозите за активността през идващите три месеца са по-благоприятни.

Строителство. Бизнес климатът в бранша регистрира утежняване с 2.7 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение се следи известно усъвършенстване на актуалната строителна интензивност, само че прогнозите им за идващите три месеца са по-неблагоприятни.

Търговия на дребно. Показателят " бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 1.0 пункт спрямо октомври вследствие на усъвършенстваните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за размера на продажбите през идващите три месеца остават удобни, въпреки и по-резервирани по отношение на предходния месец.

Услуги. През ноември бизнес климатът в бранша резервира равнището си от октомври. Балансовият индикатор за актуалното бизнес положение на предприятията понижава с 1.6 пункта заради изместване на оценките на мениджърите към по-умерените отзиви. В прогнозите си за развиването на бизнеса през идващите шест месеца обаче те са оптимисти, като и упованията им за търсенето на услуги през идващите три месеца са удобни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР