През ноември Министерството на икономиката ще стартира ваучерната схема за

...
През ноември Министерството на икономиката ще стартира ваучерната схема за
Коментари Харесай

През ноември тръгват помощите за листване на борсата на малки фирми

През ноември Министерството на стопанската система ще започва ваучерната скица за подкрепяне на листването на български дребни и междинни предприятия на фондовата борса. Общият бюджет за поддръжка на компаниите при излизането им на финансовия пазар е близо 4 млн. лв., като едно сдружение може да получи най-много 50 хиляди лева

Това оповестиха от икономическото ведомство в сряда след среща сред зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев, изпълнителния шеф на Българската фондова борса Васил Големански и представители на Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК), която ще отпусне средствата, и на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия..

Инициативата за подкрепяне листването на дребните компании на борсата бе подета от депутата от ГЕРБ и някогашен министър на стопанската система и енергетиката Делян Добрев.

Манолев обяснил, че по схемата ще се покриват разноски на компаниите по подготовката им за издаване на скъпи бумаги и първичното им предложение на фондовата борса. Идеята е по този начин те да получат опция на познатите към този момент грантово финансиране и принадлежности за финансов инженеринг от еврофондовете.

Чрез новата процедура фирмите ще получат опция да наберат спомагателен частен капитал въз основата на действителния си капацитет за развиване, оценен от самостоятелни вложители, който те ще могат да употребяват за вложения в разширение на активността си. " Не на последно място, се чака и позитивен резултат от усъвършенстването на оперативните процеси в следствие от преобразуването на предприятията в обществени сдружения ", е подчертал Александър Манолев.

Участниците в срещата са се обединили към мнението, че у нас финансовият пазар има капацитет да осъществя предстоящите по-големи обороти и да изиграе ролята на самобитен мост сред българските дребни и междинни предприятия и евентуалните вложители, допълват от ведомството.

Манолев показва, че в случай че процедурата се окаже сполучлива, има подготвеност за удължение на периода и финансирането на схемата. По думите му най-важното е, че българските предприятия, посредством нарастването на капитала си, ще получат пресен финансов запас, с цел да порастват по-бързо, а това ще докара и до по-висок стопански напредък на страната.

Общият показателен бюджет на ваучерната скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари възлиза на 3 911 660 лв. (2 000 000 евро).

Финансирането по схемата ще се реализира чрез даването на ваучери на стойност 50 000 лв., като бенефициент ще бъде организацията за дребни и междинни предприятия. Тя ще набира заявките за приемане на ваучер и ще ги преглежда по реда на постъпването им.

Компаниите, които подадат заявки откакто финансовият запас по схемата е привършен ще бъдат включени в " авариен лист ". На утвърдените предприятия ще бъде даден период за осъществяване на желанието им за излизане на фондовата борса и при положение, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от фирмите включени в аварийния лист, обясниха от икономическото министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР