През ноември 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобри

...
През ноември 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобри
Коментари Харесай

Подобрение на бизнес климата в България през ноември


През ноември 2022 година стопанската обстановка в страната се усъвършенства внезапно, заличавайки утежняването през октомври, като по-благоприятен бизнес климат се регистрира във всички следени браншове - в  индустрията, търговията на дребно, строителството и в областта на услугите.

Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ), осведоми БНР.

Общият индикатор на бизнес климата през ноември се покачва с 3,7 пункта спря октомври, когато се намали с 1,7 пункта, като индикаторът на стопанската обстановка приближи неговото дълготрайно осреднено равнище.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през ноември с 0,8% след спад с 1,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира по-благоприятни оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия. Подобряват се и техните прогнози за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, само че през ноември се следи понижение на тяхното отрицателно въздействие.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в индустрията през идващите три месеца са в посока на нарастване, показва Национален статистически институт.

През ноември 2022 година индикаторът " бизнес климат в строителството " пък нараства с 2,2 пункта след покачване с 1,4 през октомври, като се усъвършенстват оценките на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положението на предприятията им, както и упованията им за строителната интензивност през идващите три месеца. Последното изследване на Национален статистически институт записва и известно нарастване на получените нови строителни поръчки през ноември.

Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и дефицита на работна мощ.

49,4% от строителните мениджъри плануват повишение на продажните цени през идващите три месеца.

През ноември съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " скочи с цели 8,7 пункта, компенсрирайки спада с 5,2 пункта през октомври, като внезапното усъвършенстване се дължи на оптимистичните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им по отношение на размера на продажбите и на поръчките към снабдители за идващите три месеца също се усъвършенстват, регистрира бизнес изследването на Национален статистически институт.

Според търговците на дребно главната спънка за развиването на активността в бранша е обвързвана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като през ноември се следи усилване на тяхното негативно влияние..

Съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " също нараства солидни през ноември с 5,3 пункта след намаляване с 2,3 пункта месец по-рано, като подобрението е вследствие на удобните оценките и упования на мениджърите по отношение на актуалното и на предстоящото в бъдеще търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда продължава да лимитира в най-голяма степен развиването на бизнеса в този бранш, следвана от факторите " дефицит на работна мощ " и " конкуренция в брашна ".

По отношение на продажните цени в бранша на услугите прогнозите на мениджърите са за известно нарастване през идващите три месеца.

Подобрение на стопанската обстановка в нашата страна през ноември е реалност макар неналичието на индикации за сформиране на постоянно служебно държавното управление в границите на новия парламент и макар оставащите в действие отрицателни последствия, свързани с войната в Украйна - най-много към момента високите енергийни цени и инфлация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР