През ноември 1945 г., само няколко месеца след като атомни

...
През ноември 1945 г., само няколко месеца след като атомни
Коментари Харесай

6 факта за ядрените тестове на САЩ, проведени между 1946 и 1958 г.

През ноември 1945 година, единствено няколко месеца откакто атомни бомби бяха хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората международна война, водачите на Съединени американски щати почнали да възнамеряват спомагателни тествания на нуклеарни оръжия .

Първото място, което избрали за това, било отдалечено място, за което евентуално малко американци знаели, че съществува - атолът Бикини, състоящ се от 23 дребни коралови острови, част от по-голямата верига на Маршаловите острови в централната част на Тихия океан .

Атолът Бикини отговарял на критериите на военните, както е посочено в детайли в отчет на Съвета за защита на националните запаси. Бил е под контрола на Съединени американски щати и е бил надалеч от корабните пътища. Освен това, лагуната, която атолът обкръжава, осигурявала предпазено пристанище за военноморски кораби. Населението на атола се е състояло от 167 души , които биха могли да бъдат "преместени " от военните.

През февруари 1946 година пълководец Бен Х. Уайат, боен губернатор на Маршаловите острови, отишъл на атола Бикини и се срещнал с жителите, с цел да заяви новината, че те би трябвало да изоставен, най-малко краткотрайно . Уайът им споделил, че тестванията са нужни, с цел да се предотвратят бъдещи войни. Жителите напуснали.

Малкият атол скоро се трансформирал в едно от най-известните места на планетата. Между 1946 и 1958 година Съединените щати взривили 23 нуклеарни устройства на атола Бикини, в това число 20 водородни бомби. Сред тях бил пробата на водородната бомба "Castle Bravo " от 1 март 1954 година, който е бил 1000 пъти по-мощен от атомната бомба, унищожила Нагасаки през 1945 година

Ето шест обстоятелството за нуклеарните опити на атола Бикини:

1. Първата атомна бомба, хвърлена на атола Бикини, пропуснала задачата си

Атолът бил определен за място за интервенция „ Crossroads “, стратегия за следствие на резултатите от нуклеарни гърмежи върху военноморски кораби. На 1 юли 1946 година е бил инсцениран „ Test Able “. Целеви флот от 95 кораба бил позициониран в лагуната на атола Бикини с лабораторни животни - свине, кози и мишки - на борда , тъй че учените да могат да изследват евентуалните резултати на радиацията върху тях. Подкрепящ флот от още 150 кораба се отдръпнал на позиция на към 18 км от атола и изчакал.

В 9 часа сутринта бомбардировач B-29 прелетял над лагуната и хвърлил атомна бомба, която избухнала, само че пропусна целевия транспортен съд в средата на лагуната. Бомбата потопила единствено пет от корабите, само че силата на гърмежа и радиацията умъртвили към една трета от лабораторните животни.

2. Вторият тест за атомна бомба на атола Бикини създадал цунами

В „ Тест Бейкър “ на 25 юли 1946 година американската войска пробвала друг метод , карайки бомба да избухне под водната повърхнина на лагуната. Това е бил първият подводен тест на нуклеарно оръжие и довел до всевъзможни стряскащи феномени. Взривът генерирал солиден балон от парещ газ.

На повърхността на морското дъно се издълбал кратер. На повърхността той избухнал като гейзер, а гърмежът провокирал цунами. Приливът на вода залял доста от корабите-мишени, покривайки ги с радиоактивност. Осем от корабите са били потопени.

3. Съветските републики следили тестванията, само че не били впечатлени

Съединени американски щати позволили интернационалните наблюдаващи на тестванията и Лаврентий Павлович Берия , който бил по едно и също време началник на руската атомна стратегия и началник на тайната полиция на режима на Сталин, изпратил физик и геолог да следи.

Наблюдателите обаче очевидно не са били впечатлени. Един от тях - Саймън Петър Александров декларирал, че бомбардировачите на Съветските републики могли да доближат даже до градове в Съединени американски щати.

4. Третият тест за атомна бомба в Бикини е бил анулиран

Програмата за нуклеарни оръжия на Съединени американски щати имала проблем през 1946 година, тъй като към момента нямала толкоз доста бомби. Тестовете "Able " и "Baker " употребявали две от единствените три нуклеарни ядра в запасите на Съединени американски щати.

Първоначално интервенция „ Crossroads “ трябвало да включи и трети тест - „ Чарли “ , плануван за април 1947 година, в който откривателите възнамерявали да взривят атомна бомба още по-дълбоко във водата. Но висши чиновници в плана Манхатън и Пентагона декларирали, че той е нямал военна стойност. Тестът бил отсрочен и в последна сметка анулиран.

След тестванията от 1946 година, атолът Бикини не се употребявал още веднъж като място за проби до 1954 година, когато Съединени американски щати стартират да тестват водородни бомби.

5. Тест с атомна бомба довел до по-голям гърмеж от плануваното

Тестът „ Bravo “ не е бил първата атомна бомба, която Съединени американски щати е взривила, само че това е било първото термоядрено оръжие, което било задоволително малко, с цел да се употребява като оръжие. Въпреки това нейните основатели позволили сериозна неточност - когато устройството било взривено на 1 март 1954 година, то произвело 15-мегатонна детонация - три пъти по-голяма от плануваната . Експлозията била толкоз мощна, че разрушила три от островите в атола и основала необятен кратер в дъното на лагуната.

Радиоактивните парчета, изхвърлени от гърмежа, достигнали до 23 членове на екипажа на борда на японска рибарска лодка, ситуирана на към 128 км, както и жителите на атолите Ронгелап и Утирик.

6. Атолът Бикини към момента не е подобаващ за обитаване

Когато жителите на атола Бикини били преместени през 1946 година, им било дадено, че те ще могат да се върнат. Вместо това те били преместени на други острови в Маршал.

В края на 60-те години на предишния век Комисията по атомна сила на Съединени американски щати оповестила атола Бикини за безвреден за обитаване и разрешила на някои предходни поданици да се завърнат.

Но това връщане било прекратено десетилетие по-късно, когато изследване посочило, че равнищата на цезий-137 в телата на завърналите се са се нараснали със 75 % а.

Жителите на Бикини били преместени още веднъж, този път на остров Кили, на към 720 км. Учените споделят, че към момента не е безвредно хора да се връщат там.

През 2010 година ЮНЕСКО разгласи атола Бикини за обект на международното завещание като увещание за страшната мощ на нуклеарните оръжия и тяхното въздействие върху актуалната цивилизация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР