През миналата седмица цените на зеленчуците на едро са се

...
През миналата седмица цените на зеленчуците на едро са се
Коментари Харесай

Зеленчуците поскъпват по тържищата

През предходната седмица цените на зеленчуците на едро са се повишили, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
Оранжерийните домати са поскъпнали с 19 на 100 и са се търгували по 3,25 лв. за кг. Цената на оранжерийните краставици се е вдигнала с 6,1% до 2,60 лв. за кг. Зелените чушки са поскъпнали с 10,1% и са се продавали по 1,85 лв. за кг, а алените са добавили 3% и са се търгували по 2,38 лева./кг в края на седмицата. Картофите са поскъпнали с 4,5% и са се продавали по 1,16 лв. за кг.
Като цяло показателят на тържищните цени се е покачил предходната седмица с 1,13%. Той е стигнал най-високото си историческо равнище, реализирано при започване на май тази година.
Кравето сирене се е търгувало по 11,46 лева за кг, а кашкавалът вид " Витоша " е поскъпнал с 0,9% и се е продавал по 17,28 лв. за кг. Олиото предходната седмица понижава цената си с 2,6 на 100 до 4,50 лв. за литър. Пилешкото месо е поскъпнало с 4,4% до 6,12 лв. за кг.
Междувременно данните на Национален статистически институт демонстрират, че през септември продажбите на храни са намалели за четвърти следващ месец. Оборотът в търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения се е свил с 2,8% в съпоставяне със същия месец на предходната година.
През юни, юли и август понижението на оборота при продажбите на храни беше надлежно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база. Оборотите понижават макар внезапното повишаване на питателните артикули. Това значи, че понижението на количеството купувани храни е доста.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР