През миналата седмица МВР проведе акция по неотложност в сградата,

...
През миналата седмица МВР проведе акция по неотложност в сградата,
Коментари Харесай

Хора на Алексей Петров подслушвали евродепутата Елена Йончева – затова тарашили офиса на „Лев Инс“

През предходната седмица Министерство на вътрешните работи организира акция по необходимост в постройката, в която се обитава централният офис на застрахователната компания „ Лев Инс “ на убития Алексей Петров.

Тя е била обвързвана с открития дни по-рано шпионски програмен продукт в мобилния телефон на българския евродепутат Елена Йончева.

 

В края на предходната седмица десетки маскирани служители на реда с извадени револвери нахлуха в постройката на „ Лев Инс “ на столичния бул. „ Черни връх “ и иззеха компютри, флашки и 30 чувала с документи от сдружението „ Кибер уан “ – сътрудник на застрахователната компания в киберсигурността.

От Министерство на вътрешните работи до този миг не са коментирали публично за какво са нахлули в офисите на убития предишното лято Алексей Петров без прокурорска заповед, като сбито оповестиха, че акцията е извършена по отношение на следствието на убийството на Трактора

 

Според осведомен от високите етажи на Министерство на вътрешните работи полицейската акция против „ Кибер уан “ е поради постъпили данни от непознато разузнаване, че чиновници на свързаната с „ Лев Инс “ компания за киберсигурност са забъркани в хакерската офанзива над мобилния телефон на евродепутата Елена Йончева. Дни по-рано основаният в Брюксел вестник „ Политико “ заяви, че мобилният телефон на българката, както и на още двама членове на подкомисията по сигурност и защита на Екологичен потенциал, са станали обект на офанзива с шпионски програмен продукт, сходен на създадения в Израел „ Пегас “.

 

Евродепутатът Елена Йончева

Хакерските опити за навлизане в телефона на Йончева, са от края на октомври 2023 година, само че са били открити едвам в средата на месец февруари т.г. при рутинна. инспекция на отдела по киберсигурност към Европейския парламент. Неофициално се твърди, че следствието в Брюксел е открило „ българска диря “ в хакнатия мобилен телефон на Елена Йончева, което е довело и до акцията против „ Кибер уан “.

 

Дружеството е ръководено от Кирил Григоров, доближен до убития предишното лято Алексей Петров. Запознати настояват, че Григоров е ръководел частната шпионска Централа на Трактора и през последните години е подслушвал политици, магистрати и предприемачи, с цел да събира компромати, употребявани след това от някогашната барета за напън. Очевидно шпионската централа на Трактора е траяла с активността си и след убийството му, защото софтуерът „ Пегас “ е бил конфигуриран в телефона на Елена Йончева няколко месеца след убийството на застрахователния необут.

 

Още откакто Алексей Петров беше премахнат от наемен палач на 16 август 2022 година по време на планинска разходка на Витоша, от родните служби за сигурност изтече информация, че Трактора може да е гръмнат поради шпионска активност, която е осъществявал по отношение на посолствата на няколко страни в България. Понесе се и слух, че измежду подслушваните посредством профилирания шпионски програмен продукт „ Пегас “ е и посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, както и високопоставени съветски дипломати и предприемачи, разрастващи бизнес у нас.

Твърди се, че сякаш частната разследваща активност, осъществявана от Трактора против съветското, а и някои други „ вражески “ посолства е била предоставяна освен на родните служби, а и на американски сътрудници.

 

Шефът на " Кибер Уан " Кирил Григоров управлява частната шпионска централа на Алексей Петров

„ Вървяха клюки, че Алексей Петров в съумял да сложи подслушвателни устройства и невидими от невъоръжено око камери за видеонаблюдение даже в парк-хотел „ Москва “, където руснаците организират срещи с вербувани свои сътрудници. Публична загадка е, че той имаше и частна централа за подслушване на мобилни телефони от разстояние... Абсолютно всички изтекли през годините записи на телефонни диалози на Бойко Борисов, са дело на Алексей Петров, твърди почитан чиновник от службите за сигурност. Според думите му е доста евентуално Трактора да е премахнат по поръчка от Москва поради дързостта си да взе участие, пък въпреки и като пешка, в комплицирани геополитически игри. Ако тази догадка е вярна, то следователно с организацията на изтезанието му се е заело Главното  разузнавате ръководство (ГРУ) – централният орган на военното разузнаване на Русия.

На ГРУ в България се приписват опитът за ликвидиране посредством отравяне на оръжейния необут Емилиян Гебрев, както и поредност от умишлени повреди посредством провокирани детонации във военни фабрики.

 

Предполага се, че Алексей Петров е търгувал с сензитивна военна информация, която е предоставял на доверени до някогашния министър председател Кирил Петков полицейски шефове и на непознати разследващи служби, настоящи в България.

 

За профилирания шпионски програмен продукт „ Пегас “, създаден от израелската компания NSO Group, целият свят научи през лятото на 2021 година, когато взаимно следствие на „ Вашингтон пост “, „ Гардиън “, „ Льо монд “ и още 16 авторитетни медии от целия свят разкри, че хиляди политици, видни публични фигури и публицисти по света, са били шпионирани от държавни управления на разнообразни страни, употребявайки техните мобилни телефони.

 

Според следствието шпионският програмен продукт на NSO Group „ Пегас ”, може да включи камерата или микрофона на телефона, да открадне данни от него, без притежателят да е наясно. Софтуерът може да се конфигурира отдалечено, без да е належащо да се подвежда потребителят да го изтегли, и откакто е включен телефонът е дейно шпиониран. Така апаратът самичък обезпечава достъп до приложения като „ Уотсап ”, „ Телеграм " и „ Сигнал ", и известия, имейли, текстови известия, GPS данни и листата с контакти на телефона. „ Пегас “ дава опция на тези, които правят наблюдаване върху задачата, не просто да наблюдават обекта и да схванат с кого беседва и защо, само че също по този начин да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или унизен.

 

Оказва се, че компанията основател на софтугра „ Пегас “ работи и в България като родните управляващи са й издали позволение за експорт към други страни на разработвания от нея програмен продукт. Дружеството, което оперира в България, е благосъстоятелност на записаната в Кипър „ Секретен сътрудник – Съркъл сълюшънс лимитед “, сочи информация в Търговския указател. Българската фима е учредена през 2007 година под името „ Данида “ ЕООД. През 2010 година е купена от Надежда-Еди Петрова Роплева и името й е променено на „ Съркълс България “. След това е трансферирана на записаната в Кипър „ Съркълс “.

 

Кипърската компания от своя страна е купена от американския фонд „ Франциско Партнърс ", който тогава купува и израелската NSO Group. През 2014 година двете компании са слети.

 

Основната активност на „ Съркълс България “ е разработка на програмен продукт, показва компанията в информацията, която е подала в Търговския указател. Според последния оповестен в Търговския указател доклад на компанията за 2019 година, тя е записала доходи от 20 млн. лв..

 

„ Съркълс България “ има 150 чиновници.

Неофициално се твърди, че сдружението си партнира с „ Кибер уан “ и че свързаната с убития Алексей Петров компания за киберсигурност е оперирала с шпионския програмен продукт и е разработвала сходни операционни системи за добиване на сензитивна информация от мобилни телефони

 

Любопитен подробност е, че седмица преди да бъде извършена акцията на Министерство на вътрешните работи в офиса на свързаната с „ Лев Инс “ компания за киберсигурност „ Кибер уан “, хакерът Любомир Механджийски, съумял да унищожи акаунта на Кирил Петков в „ Телеграм ” и да източи негови лични чатове и снимки на 7 март 2022 година, беше наказан на 15 месеца условно, откакто призна виновността си и подписа съглашение с прокуратурата, утвърдено от съда.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Лев Инс МВР акция Елена Йончева евродепутат Кирил Петков подслушване шпионска система Пегас Кирил Григоров Алексей Петров
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР