През миналата година най-голямата икономика в Европа се сви с

...
През миналата година най-голямата икономика в Европа се сви с
Коментари Харесай

Германия е в рецесия, а прогнозите за 2024 г. са мрачни

През предходната година най-голямата стопанска система в Европа се сви с 0,3%, а прогнозите за тази са не по-малко песимистични
Миналата година немската стопанска система изпадна в криза. По предварителни данни брутният вътрешен артикул (БВП) е понижен с 0,3% на годишна база след отчитане на смяната в цените, по данни на Федералната статистическа работа.

Високата инфлация забави частното ползване, което е значим дирек на стопанската система. През 2022 година най-голямата стопанска система в Европа въпреки всичко означи растеж от 1,8%. Според икономистите вероятностите за актуалната година са станали по-мрачни - допустимо е икономическите индикатори в допълнение да се влошат през 2024 година.

През четвъртото тримесечие на 2023 година немската стопанска система се е свила - Брутният вътрешен продукт е понижен с 0,3 % по отношение на предходното тримесечие, сочи първичната оценка на Федералната работа.

Песимистична прогноза за 2024 година

" Като цяло 2023 година беше слаба икономическа година. Но и прогнозата за актуалната година не е доста радостна. Германия е в клопката на стагнацията ", разяснява данните от статистиката Йенс-Оливер Никлаш от Ландесбанк, клон Баден-Вюртемберг.

Йорг Крамер, основен икономист в Комерцбанк, също счита данните за тревожни: " Германската стопанска система съвсем не е повишена след експлоадирането на пандемията от ковид. Това е необичайност и подухва мемоари за годините след спукването на борсовия балон при започване на хилядолетието. "

Мнозина икономисти не чакат стабилно възобновяване на най-голямата европейска стопанска система и през тази година. Много стопански откриватели неотдавна намалиха прогнозите си и в този момент в някои случаи чакат напредък от доста по-малко от един %. Някои икономисти не изключват и нов спад на брутния вътрешен артикул.

Институтът за макроикономика и проучване на конюнктурата (IMK) към фондация " Ханс Бьоклер " счита, че една от главните аргументи е дълговата спирачка, която попречва значими вложения в опазването на климата и инфраструктурата. Едно решение на Федералния парламентарен съд от 15 ноември принуди ръководещите да преминат към строги ограничения на икономии, защото, съгласно конституционните съдии, държавно управление не може да употребява средства, предопределени за битка с пандемията, за запазване на климата.

Повече разноски, в сравнение с доходи

Миналата година немската хазна още веднъж е похарчила повече пари, в сравнение с е имало в нея. По предварителни данни дефицитът на федералното държавно управление, федералните провинции, общините и общественото обезпечаване възлиза на 82,7 милиарда евро.

Въпреки това Германия не нарушава европейските правила за бюджетния недостиг и държавния дълг: през 2022 година дефицитът е бил 2%, а през 2023 - 2,5 на 100 по отношение на общото икономическо произвеждане. Европейският пакт за непоклатимост и напредък разрешава на страните от Европейски Съюз да имат бюджетен недостиг от не повече от три % и общ дълг, който не би трябвало да надвишава 60 % от номиналния Брутният вътрешен продукт, написа
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР