През месеците октомври и ноември най-голямата платформа за късометражно кино

...
През месеците октомври и ноември най-голямата платформа за късометражно кино
Коментари Харесай

Три специални прожекции на късометражно кино тази есен

През месеците октомври и ноември най-голямата платформа за късометражно кино в България провежда разходка из заплетените коридори на човешката природа и непредвидените последици от нашите избори и решения. И до момента в който се наслаждавате на техния асортимент, може да спечелите брой на Списание 8.

Есента е времето, когато киносалоните за следващ път са подготвили нови заглавия и стратегии за феновете на седмото изкуство. Това е и сезонът, обичан на всички, които обичат да се отдават на съзерцаване и размисли. Затова от редакторския екип на „ Кинематограф “  се завръщат с три нови селекции, издържани във философския дух, отговарящ на този миг от годината. Това са „ Дилема: Късо кино за сложни решения “, „ Истории от бекстейджа “ и „ Утопия: Късо кино за дълъг размисъл “. Три подбора от късометражни филми, които ще провокират нашите разбирания за свободата на човешката воля, ще ни потопят във научно-фантастични светове от бъдещето и ще ни разкрият някои от подмолните секрети на креативния развой в киното и театъра.

Прожекциите ще се организират в Синегранд, София като част от пилотния план „ Киноклуб София “, който се реализира с финансовата поддръжка на Столичната община.



Селекцията „ Дилема: Късо кино за сложни решения “ ще се излъчи на 9 ноември от 19:30 ч. Премиера и акцент за вечерта ще бъде българският филм „ Интервю в утробата на кита “ на режисьора Рашко Раков, със специфичното присъединяване на Иван Бърнев, Бойко Кръстанов, Христо Петков и Ирмена Чичикова. Това е пробен игрален филм, основан на едноименната поема на огромния български стихотворец Константин Павлов, съчетана с детайли от три световноизвестни литературни творби. Сред другите заглавия за вечерта има филми от Холандия, Съединени американски щати, Иран и Ливан. Киноленти, които ще ни потопят в нежните и невъобразими селения на детската душа, ще ни слагат пред невъзможните избори по време на международна пандемия, както и в обстановка, в която същинското премеждие се състои в това да останеш вкъщи си.
 


На 22 ноември от 19:30 ч. ще можем да се насладим на идната селекция – „ Истории от бекстейджа “. Премиера за вечерта ще бъде „ Прослушване “ на режисьора Сара Жан Кручовски. Един филм, сниман в Холивуд със сценарист Мария Бобева и продуцент Петро Душков. Сюжетът наблюдава историята на Мария, в миналото сполучлива актриса в родната си България, която е подхванала задачата да успее в Холивуд, само че нещата не седят тъкмо по този начин, както е предполагала. Една кинолента, която несъмнено влиза в определението истории с иронични обрати. Филм, който е поднесен реалистично и интимно, с нотки на горчив комизъм, прекомерно евентуално въодушевен от действителни персонални прекарвания.

Другото българско наличие за вечерта е филмът „ Антракт “, който е с присъединяване на актьорите Анна Петрова и Ники Сотиров, а режисьор и сценарист е Мартин Динков. Сюжетът заплита една комплицирана фамилна преживелица, която нахлува от същинския живот в рамките на сцената и взема непредвиден поврат пред очите на нищо неподозиращите фенове. Сред останалите заглавия за вечерта ще има филми от Съединени американски щати и Норвегия, които ще ни потопят в напрегнатия свят на студийните продукции, в постоянно предизвикателните прослушвания за функции, както и в креативната работилница по време на подготовки. „ Истории от бекстейджа “ е селекция, предопределена както за същинските киномани, по този начин и за всеки, който в миналото е бил любопитен да разбере освен това за работния развой и живота на хората, които работят в киното и театъра.
 

Третата селекция е „ Утопия: Късо кино за дълъг размисъл “ и ще се прожектира на 13 декември от 19:30 ч. Две български заглавия ще са главния акцент за вечерта. Първото е филмът „ Ви “ (2021) на режисьора Деян Цвятков. Изпълнена в естетиката на ретро футуризма, лентата споделя за революционния програмен продукт Ви, кръстен на неговия основател Виктор (Йордан Ръсин). Програмата му възпроизвежда в чиновниците на една компания кошмарни сънища и употребява техните страсти, с цел да сътвори непозната до този миг изчислителна мощ. „ Ви “ печели премията за най-хубав късометражен филм на интернационалния кино фестивал за научна фантастика в Берлин (Berlin Sci-Fi Filmfest).



Второто българско заглавие е „ Кокичета в края на влака “ (2022) от режисьора Галина Георгиева. Лента, която споделя за една жена, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство, само че намира нова причина да живее, откакто последните й три кокичета се оказват способни да създават безвъзмездна сила за всички. Филмът е селекциониран в късометражната стратегия на „ София Филм Фест “, както и на МФФ „ Краков 2022 “. Сред другите филми за вечерта има заглавия от Франция, Съединени американски щати, Китай, Норвегия и Испания. Зрителите ще имат опцията да се разходят из останалата без сняг Антарктида, да видят по какъв начин Айфеловата кула е изхвърлена като непотребен отпадък и да бягат от федерални сътрудници роботи в Банкок.
Научете повече за взаимната ни акция с Кинематограф на: https://kinematograf.bg/osem.
Следете цялостната стратегия на: https://kinematograf.bg/programa.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР