През месец април експертите на Регионалната инспекция по околната среда

...
През месец април експертите на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив извърши 130 проверки през м. април

През месец април специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са направили 130 инспекции на 118 обекта, като 78 от тях са планови, а 52 – изключителни.

Те са реагирали навреме и на 40 сигнала 27 тъжби.

За установените при осъществения надзор нарушавания са дадени 17 наставления и са формирани 8 акта. Освен това шефът на екоинспекцията е издал и 4 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени наказания в общ размер на 9000 лв.. През месеца в Регионална инспекция за опазване на околната среда са постъпили 18 000 лв. от санкции и наказания, наложени санкции в минали интервали.

Във връзка с осъществена инспекция по тъжба за всекидневно запрашаване от активността на бетоновъзел край Асеновград на сдружението е изпратена покана за сформиране на АУАН за неуведомяване на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив по отношение на зародил механически проблем в обекта, довел до изпускане в атмосферния въздух на прахообразни субстанции.

Четири акта са формирани за нарушавания на Закона за ръководство на отпадъците. Сред нарушителите са три сдружения, опериращи на територията на Пловдив, Асеновград и Карлово, както и кметът на община Асеновград, позволил нерегламентирано замърсяване.

Актове за нарушавания на Закона за биологичното многообразие са получили физически лица, за които при инспекция е открито, че отглеждат предпазени типове пойни птици в домовете си. Такъв е връчен и на притежател на компания за излагане на обществено място в търговски обект на препарирани екземпляри предпазени животни – видра, цветен пор и червеногуша гъска.

Екоеспертите са направили 10 инспекции на предпазени територии – на предпазена околност „Находища на блатно кокиче“ в с. Виница и с. Градина, общ. Първомай и на резерват „ Червената стена “, при които не са установени нарушавания на режимите, избрани със заповедите за оповестяването им. Комисия е направила оценка на положението на блатното кокиче в трите залежи в област Пловдив и е дала рекомендации за прилагане на ресурса и възстановяване положението му – да не се позволява прилагане на находищата и да се правят възстановителни и поддържащи действия от страна на притежателите.

Извършени са и инспекции за определяне чия благосъстоятелност са електропроводи, под които е открито непозволено изсичане на дървесна растителност в поддържан резерват „ Изгорялото гюне “ за разчистване на просеките.

За интервала са прегледани 237 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове отвън обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда, касаещи бизнеса, локалната власт и ДГС, в това число такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми и 16 писма за предоставяна на информация по отношение на местоположението на парцели по отношение на националната екологична мрежа. Изготвени са 28 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на капиталови планове, попадащи в обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР