През май 2022 г. полет на Чесна“ 208 Caravan можел

...
През май 2022 г. полет на Чесна“ 208 Caravan можел
Коментари Харесай

„Как се включва това нещо?“ Пътник приземил самолет след припадане на пилота

През май 2022 година полет на „ Чесна “ 208 Caravan можел да приключи пагубно, когато единственият водач изгубил схващане. Без никакъв опит в летенето пътник поел ръководството на самолета и съумял да го приземи. Как го направил?

„ Ако не отвръщам, ще умрем “

10 май. По обяд. Малък едномоторен аероплан Cessna 208 Caravan изхвърчал от интернационално летище на Бахамите за Флорида. На борда на самолета имало 3-ма души – водачът, другар на водача и пасажерът Дарън Харисън.

Неочаквано водачът оповестява на спътниците си, че не се усеща добре и губи схващане. Мъжете не съумяват да го съвземат. Самолетът с висока скорост стартира да пада във водата.

Тогава пасажерът Дарън Харисън взема решение да поеме ръководството на самолета. Хванал щурвала и почнал постепенно да тегли към себе си. Дарън съумял да извади самолета от пикирането.

„ В този миг разбрах, че в случай че не отвръщам, ще умрем. “

Пасажер зад щурвала

Харисън се свързал с диспечера и му обяснил обстановката. Той също по този начин споделил, че няма визия по какъв начин да ръководи самолета и въобще не схваща бутоните на контролния панел. Единственото нещо, което Дарън можел да уточни, било, че самолетът им бил край крайбрежията на Флорида.

Диспетчерът посъветвал Харисън да се спусне до височина от 5000 фута и да се опита да лети около брега. Той също по този начин предизвестил, че по-нататъшната връзка с Дарън ще се поддържа от летището Палм Бийч.

В Палм Бийч диспечерът Робърт Морган е извикан незабавно от отмора. Той е и летателен инструктор. Летял е с „ Чесна “.

Той обаче нямал опит в полетите на Cessna 208 Caravan. Но Робърт намерил метод. Той разпечатал фотография на пилотската кабина на Cessna 208 Caravan и траял да дава ясни указания на Харисън.

Най-близкото летище до Дарън било Boca Raton. Но Морган решил да насочи самолета към най-голямото летище в региона – Палм Бийч, защото там пистата е по-дълга.

Целият диспечерски екип в Палм Бийч се захванал за работа. Всеки желал да помогне с каквото може. Самолетите във въздуха били трансферирани в зоните за задържане. Пожарникари и коли за спешна помощ се изтеглили към пистата.

Междувременно Робърт Морган споделил на Дарен по какъв начин да разшири задкрилките и го подготвил за сполучливо кацане. Той обяснил на Харисън, че носът на самолета би трябвало да се държи леко издигнат, до момента в който колесникът допре земята.

Успешно приземяване

И в този момент „ Чесна “-та допира пистата.

„ Бос постепенно натиснах спирачките. Изненадващо, само че се усещах комфортно. Когато всичко свърши, споделих „ Благодаря ви за всичко “ и хвърлих слушалките на таблото “, споделя Дарън Харисън.

Според Робърт Морган приземяването е 10 точки от 10.

„ Тогава ми се струваше, че в този момент ще заплача, тъй като адреналинът в кръвта ми хвръкна “, сподели Морган. „ Бях доста благополучен, че никой не е потърпевш. “

Другите водачи, които следяли обстановката, били изумени.

„ Казахте, че пасажерът е приземил самолета? Боже мой. Страхотна работа “, каза; един от водачите, чакащи да излетят от летище Палм Бийч.

„ Този ​​човек реализира необикновено достижение. Едномоторен турбовитлов аероплан е сложен за ръководство. Най-трудното нещо е да настроите самолета за метод за кацане и по-късно да го приземите. И това трябвало да бъде направено от човек с нула летателни часове “, споделя усещанията си различен водач.

Най-много Дарън се тревожел за водача, който бил в безсъзнание през цялото това време.

„ През този ден произнесох най-дългата молитва в живота си. Но последната част от молитвата и най-силната като страсти беше за индивида, който лежеше в безсъзнание в опашката на самолета. “

За благополучие с водача всичко било наред. Той бил откаран в болничното заведение, където е опериран за дисекация на аортата. И след 6 дни го изписали.

След кацането Дарън Харисън се срещнал със своя наставник Робърт Морган. Робърт дана Дарън отлична оценка за пилотирането. Самият воин най-вече мечтаел да бъде още веднъж на земята и да се върне при бременната си жена.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР