През март 2022 г. общият показател на бизнес климата се

...
През март 2022 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Бизнес климатът у нас се влошава през март

През март 2022 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 4.8 пункта спрямо февруари вследствие на неподходящия бизнес климат в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията спада със 7.1 пункта. Оценките на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията са резервирани, като и упованията им за идващите шест месеца се утежняват. Същевременно и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца са песимистични.

Основните спънки за активността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ, фактора „ други “ и незадоволителното търсене от страната, като анкетата регистрира повишаване на отрицателното въздействие на първия фактор.
В съпоставяне с предходния месец делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в индустрията да се покачат през идващите три месеца, се усилва и доближава 29.4%.

Строителство

През март съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ резервира равнището си от предходния месец. Очакванията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца, са удобни. Последната анкета обаче регистрира нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ не престават да бъдат главните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса, като през последния месец се следи усилване на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени в строителството 53.2% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ понижава със 7.8 пункта, което се дължи на резервираните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Оценките им за размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, също са по-умерени.

Най-сериозната спънка, затрудняваща активността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 70.7% от предприятията. На назад във времето остават усложненията, свързани с конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

Очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени през идващите три месеца са в посока на нарастване.

Услуги

През март съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 2.1 пункта вследствие на неподходящите упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени в бранша 23.6% от мениджърите чакат те да се покачат през идващите три месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР