През м. юни 1936 г. във Варна се открива едно

...
През м. юни 1936 г. във Варна се открива едно
Коментари Харесай

Божественото място за отдих и отмора в Стара Варна - кое е то?

През м. юни 1936 година във Варна се открива едно “божествено място за отдих и почивка ” – терасата при северните морски бани, разкава Регионална библиотека " Пенчо Славейков " - Варна. В-к “Варненски вести ” прави в детайли изложение на терасата:

“През деня от нея се откроява синьото безбрежно море и песента на палавите талази, милващи морския бряг унисат и карат душата да не помни всички неволи на живота. А вечер, когато звуците на радиото загалят сърцето и над синьото море паднат сребристите лъчи на луната, ние желаеме постоянно да бъдем в това вълшебно място и в никакъв случай да не го напуснем.

Трябва с наслада да отбележим, че съдържателя на терасата, познатия на варненци експерт за обзавеждане на кафенета и бюфети Георги Владимиров, е обзавел терасата с усет и хармония. Обстановката е уютна и приятна, а като се прибави към това вежливата прислуга и националните цени, северната тераса става едно мечтано място за почивка на всички.

Имахме случая да разгледаме и бюфета на терасата. В него царува идеална непорочност, такава, на която се радват единствено европейските кухни. Приготовлението на всички млечни продукти става посредством електрическа сила, нещо, което е ново за Варна. Изглежда, че господин Владимиров е научил доста от пътуването си, което наскоро предприе в странство с цел да се специализира. Поздравяваме господин Владимиров за хубавата му самодейност и му пожелаваме триумф. ”

Месец по-късно, на 8 юли се открива и водна пързалка (ручбан) . Отново “Варненски вести ” отразява събитието:

“Днес в 10 часа сутринта се откри водната пързалка пред северните морски бани. Пързалката е висока 9 метра. Спущането от нея в морето става от една дължина 40 метра със специфични шейни-лодки. Те се движат с една експедитивност от 8 метра в секунда, като по сила при безшумно море се плъзгат от 25 метра, а при неспокойствие към 15 метра във водата. От двете страни на пързалката са сложени предпазителни мрежи, които изключват всяка опция от вероятно рухване.

Подобни водни пързалки има в съвсем всички по-големи морски бани в Европа и с нея варненските морски бани основават едно обичано забавление на всички фенове на водния спорт. Пързалката е издигната от инженер Марин Цанков по пример на тая във Виена. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР