През лятото се публикуваха резултатите от няколко проучвания наведнъж, които

...
През лятото се публикуваха резултатите от няколко проучвания наведнъж, които
Коментари Харесай

Какво още не знаем за кучетата

През лятото се разгласиха резултатите от няколко изследвания едновременно, които накараха учените да гледат на по напълно нов метод. Оказа се, че тези животни, не по-зле от специфичните тестови системи, разпознават COVID-19, знаят по какъв начин да се ориентират в магнитното поле на Земята и възприемат човешката тирада съвсем като хората. Освен това кучетата остаряват по друг метод от нас, тъй че стандартната формула за превръщане на възрастта им в човешка възраст, когато една година надвишава седем, е неправилна. За оповестява РИА Новости, представена от БГНЕС.

Вместо
През март стана ясно, че светът е обзет от пандемия на незнайна до момента болест. Тестовите системи, способни да открият вируса SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19 в тялото бяха дефицитни и тяхната акуратност не надвишаваше 70%.
Германските учени бяха едни от първите, които взеха решение този проблем, въпреки и не по изцяло обичаен метод. Те предложиха да се употребяват кучета за диагностициране на инфекцията. Колкото и да е необичайно, концепцията проработи: чувствителността към вирусни частици доближи 83, а специфичността – 96%.
На учените от Университета по ветеринарна медицина в Хановер им лиши от пет до седем дни, с цел да научат кучета да разграничават биологичните течности, инфектирани с SARS-CoV-2, и неинфектираните. След това животните вярно идентифицираха 949 проби от 1012: 157 позитивни и 792 негативни. Имаше и неточности: 33 пъти кучетата смятаха инфектираните течности за чисти, а 30 пъти, в противен случай, откриха вирус там, където на процедура нямаше.
В проучването са употребявани проби от трахеобронхиален секрет и слюнка - от седем инфектирани и седем здрави хора. Освен това кучетата дефинират SARS-CoV-2 еднообразно добре и в двата типа биологични течности.
Предишна работа сподели, че кучетата могат да откриват малария и рак при хората. Най-вероятно въпросът е в летливи органични съединения, миризмите на които животните могат да разграничат. Вярно е, че този необикновен диагностичен способ към момента не е употребен в клиничната процедура.

Вроден
През юни чешки и американски учени оповестиха, че кучетата се управляват от. Наблюдавайки 27 животни от 10 разнообразни породи, откривателите открили, че всички те, преди да се приближат до притежателя, тичат на към 20 метра на север или на юг. Очевидно по този начин кучетата дефинират вярната посока.
В опита всички животни носели специфични яки с GPS и камера. Записани са 622 маршрута, по които кучетата се движели, бягайки от притежателя и се прибирали при него. Повечето от тях повтаряли маршрута, с цел да дойдат до индивида по същия метод, по който са избягали. В 33% от случаите обаче те сменят маршрута за връщане и се доближават до притежателя по най-краткия път. Преди да избере нова пътека, кучето тича на към 20 метра на север или на юг. След това тя намира най-краткия път до стопанина.
Допълнителни изследвания доведоха до заключението, че при избора на посока животните не се управляват от миризмата на притежателя или от слънцето, тъй като постоянно са разхождани в облачно време, също по този начин не могат да си спомнят образно маршрута, съгласно създателите на проучването.
Най-вероятно животните просто усещат земното магнитно поле, като птици и копитни животни. Те дефинират личното си състояние в координатната система и по-късно намират мечтаната посока. Авторите на проучването, обаче не могат да опишат механизмите на магнитната сензитивност.
Две седмици по-късно техни сътрудници от Университета на Централна Флорида (САЩ) допускат, че става въпрос за магнитотактични бактерии, живеещи в животните. Тези бактерии по някакъв метод засягат мозъка на своите гостоприемници, с помощта на което те имат способността да усещат земното магнитно поле.

Усещат
Когато човек чува тирада, той възприема освен смисъла на обособените думи и фрази, само че и интонацията. И първо четем прочувственото оцветяване - главните елементи на мозъка са виновни за неговата обработка. И едвам тогава се задействат по-развитите области на кората, където се обработва смисъла на казаното. Това лято се оказа, че при кучетата нещата са сходни. Долните елементи на мозъка са ангажирани с ударения, а областите на кората са включени в семантична цялост. С други думи, вашият домакински любим най-вероятно схваща освен какво му казвате, само че и с какви усеща го вършиме.
Биолози от университета в Будапеща, поставяйки кучета в магнитен резонанс, им пускат аудиозаписи на човешка тирада: или позната хвалба („ чудесно “, „ положително момче “), или думи, безсмислени за тях, произнесени с разнообразни ударения... Всяко куче прекарва към осем минути в апарата.
Оказва се, че в началото кучетата възприемат тона, с който се произнасят думите, а едвам по-късно смисъла им. Освен това една от частите на междинния мозък, участващи във възприемането на звукови сигнали е виновна за обработката на прочувственото оцветяване на речта.

 Създадоха нова формула за пресмятане на кучешките години Създадоха нова формула за пресмятане на кучешките години
Възрacтнoтo кучe вcъщнocт нe e тoлкoвa cтaрo, кoлкoтo мoжe би cи миcлитe, a aкo имaтe пaлe, тo нaй-вeрoятнo e знaчитeлнo пo-възрacтнo,...
Година след година
Американски микробиолози са създали метод да оценят биологичната възраст на кучетата и да я сравнят с човешката. Те оферират да се съсредоточат върху броя на епигенетичните етикети върху, а не просто да се умножават по седем, както вършат ветеринарните лекари в този момент.
Изследователите са анализирали геномите на съвсем 100 лабрадор - ретривъри от разнообразни възрасти и са преброили епигенетичните тагове върху тях - молекули, които управляват интензивността на гените. Като предписание, с остаряването на тялото, количеството им на ДНК се усилва.
Оказа се, че кучетата бързо порастват: до четиригодишна възраст техните геноми имат толкоз епигенетични белези, колкото има върху ДНК на 50-годишен човек. Тогава обаче процесът се забавя. Биологично 14-годишно куче подхожда на 70-годишен човек.
Формулата за превръщане на възрастта на кучето в човек наподобява по този начин: умножете естествения алгоритъм на възрастта на кучето по 16 и прибавете 31.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР