През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това

...
През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Не се задава нова вълна на COVID-19 през лятото |

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това се случва посредством на мерките, които бяха напролет и че те се съблюдаваха, съобщи по BTV проф. доктор Тодор Кантарджиев, съветник по процеса на имунизация в  Столична община.

„ Смъртните случаи са малко, което е доста добре. През това време би трябвало да си починем поради психическата отмалялост, която се натрупа през последните месеци. Ваксинирането е най-важно - това е единственият метод да преборим болестта и третото нещо е контролът на границите и на клъстерите. Единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират доста хора, да се носят маски “, добави той.

Кантарджиев изясни, че данни на СЗО за Русия демонстрират, че там има увеличение с една трета на случаите, което не е особено за лятото. Той обаче изясни обстановката в тази страна с недоверието към имунизациите и ниския брой ваксинирани против ковид.

„ При изискване, че личният състав на курортите ни е имунизиран, не чакам голяма опасност от съветските туристи “, добави той и означи, че България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Професорът заяви, че през уикенда изнесените имунизационни центрове в парковете няма да работят поради горещото време, само че такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.

„ Ако настъпи разновидност във вируса и се изисква смяна във имунизацията, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 година и 2023 година, ще бъдат усъвършенствани. Няма нужда от трета ваксина “, съобщи Кантарджиев.

Професорът цитира проучване, съгласно което на 1000 души 7 могат да заболеят повторно и да изкарат инфекцията тежко.

" Ако си прекарал заболяването приблизително тежко, без интензивно лекуване и нужда от О2, имунитетът ти е дълготраен. Ако си го боледувал доста тежко, вирусът е потиснал имунната система и имунитетът не е мощен и дълготраен ", изясни микробиологът.

По думите му хора, които са боледували и по-късно са се ваксинирали, имат най-силен имунитет. 

Проф. Кантарджиев обърна внимание върху забавения ритъм на имунизация и уточни, че недоверието към ковид-ваксините заплашва осъществяването на имунизационния проект при децата. Той акцентира, че сега циркулират ентеровируси, при които съществени признаци са високата температура и болките в гърлото. По думите му това се сезонни вируси, които отшумяват за 2-3 дни, само че могат да се избегнат, в случай че се съблюдава персонална хигиена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР