През лятото на 2021 г. България е била значително по-лошо

...
През лятото на 2021 г. България е била значително по-лошо
Коментари Харесай

Хранилището "Чирен" сега е по-пълно с газ спрямо миналата година по същото време

През лятото на 2021 година България е била доста по-лошо готова с газовите ресурси за зимата в сравнение с е в този момент, макар че е получавала цялостните доставки по контракта с " Газпром ". Тогава обаче за рецесия не се говореше и никой не беше фокусиран върху политиката на " Булгаргаз " за обезпечаване на нужните количества и запълването на. Макар точно пропуските от предишното лято да бяха причина за спешната обстановка тази пролет, когато хранилището беше съвсем празно, а руснаците стопираха доставките на газ като отхвърлиха да одобряват долари.

Този факт не пречи в този момент редица анализатори и политици настояват, че хранилището не било задоволително цялостно и това създавало риск за зимата.

Данните за запълването на газовите складове в Европа (agsi.gie.eu) обаче демонстрират, че все още (20 август) в " Чирен " има над 3.33 тВтч природен газ или 57.5% от потенциала му. За съпоставяне на същия ден през 2021 година нагнетения размер е бил 3.03 тВтч или 52.18%. Или казано по различен метод, макар неналичието на доставки от " Газпром " България е съумяла да отдели повече природен газ за зимния интервал, в сравнение с през предходната година.
Реклама
Само за последния месец са били запълнение 15% от потенциала на хранилището и в случай че този ритъм се резервира до 20 септември, то тогава може да чакаме 72.5% запълняемост. В същото време на 20 септември 2021 година " Чирен " е било запълнено 66.3%.

Дали задачата за 80% преди началото на отоплителния сезон ще бъде достигната зависи най-много от това какви доставки ще се реализират през септември и октомври. Но по всичко проличава, е въпронста квота е постижима, даже.

Тези елементи може да наподобяват дребни на фона на общите безредици за обезпечаване на газ за българския пазар, само че са значими, тъй като демонстрират, че рецесията е по-скоро политическа, а не енергийна. Очевидно в този момент на пазара има задоволително природен газ (да, цената е висока, само че това важи и за съветския газ), с цел да може да се пълнят хранилищата и да се обезпечава потреблението.

Защо предходната година не е било направено същото, тъй че България да е доста по-подготвена за зимата, няма отговори, а и никой не ги търси. Тогава обаче отново управляваше служебно държавно управление на Румен Радев, както и в този момент. Поради което е малко евентуално да разберем.
Реклама Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Един от седем танкера; върхове на газовите борси; сушата в България 21 август 2022, 10:17 Природният газ и токът счупиха безспорни върхове в Европа 16 август 2022, 17:51 Нов опит: пакет публични поръчки за 518 млн. лева за разширението на Чирен 15 август 2022, 06:55 Искри сред КЕВР и " Булгаргаз " загатват за политически зависимости 9 август 2022, 17:10 Кой ще ни дадеее съветски гаааз? 5 август 2022, 11:13 Ще падне ли България в клопката на " Газпром "? 4 август 2022, 09:18 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР