През летните месеци на всеки виенчанин се падат по 100

...
През летните месеци на всеки виенчанин се падат по 100
Коментари Харесай

200 млн. пчели обитават Виена

През летните месеци на всеки виенчанин се падат по 100 пчели, което значи, че в австрийската столица живеят 200 млн. от този клас инсекти - доста повече, в сравнение с хора. И това радва общината. Тъй като пчелите освен играят основна роля като опрашители в околната среда, само че са значими и за стопанската система и най-много за селското стопанство. Те опрашват културите и дивите растения, което оказва помощ да се поддържа биоразнообразието. Въпреки че опрашването може да бъде осъществено от редица инсекти, като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси и даже мравки, медоносните пчели остават най-ефективните в тази задача.

Виена се грижи за тях, като основава удобни условия за настаняването на пчелни фамилии и дори изкупува чистия от пестициди биомед. Проведеното по поръчка на общината изследване през 2015 година демонстрира, че във Виена се срещат 456 типа диви пчели. Това значи, че 66% от живеещите в Австрия пчели са публикувани и в столицата. Освен това в границите на града живеят и над 5000 пчелни фамилии, които се отглеждат от обособени пчелари, сдружения или общински институции. Градската администрация умишлено употребява тревните площи екстензивно, като някои ливади се косят извънредно рядко. Общината сади целеустремено растения, които служат за храна както на дивите, по този начин и на медоносните пчели. И резултатите са налице - екологично чистият мед от Виена към този момент е прочут и се търси освен от жителите на града.

Виенската Щатсопера показа през 2010 година нова атракция във връзка Световната година на биоразнообразието - кошер с към 60 000 пчели на покрива й, които създават мед, предлаган в профилираните магазини, а също по този начин постоянно е включван като подарък за гостите на Виенския оперен бал. Свой личен мед предлага лозарското стопанство Кобенцл, един от най-известните немскоезични театри - Бургтеатър, и дори кметството, тъй като там се прави освен политика, само че и мед. Пчелите на покрива на общинската администрация, които живеят там от 2014-а, очевидно се усещат добре и всяка година дават приблизително по 180 кг първокласен мед, който се продава, а получените от него средства се насочват за благотворителни дела.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР