През комунизма те идват като гастарбайтери, а по-късно завладяват пазара

...
През комунизма те идват като гастарбайтери, а по-късно завладяват пазара
Коментари Харесай

От минимаркета до политиката: виетнамците в Чешката република

През комунизма те идват като гастарбайтери, а по-късно превземат пазара на минимаркетите. Днес виетнамците в Чешката република са показани в цялото общество – в стопанската система, ръководството, културата и спорта.

Билбордове на виетнамски език, голям пазар като лабиринт, остарели халета, магазини и заведения за хранене, които оферират всичко. Добре пристигнали в Сапа – парченце Виетнам посред Прага! Виетнамският стоков базар в чешката столица доста припомня на китайските квартали в Ню Йорк, Сан Франциско или Лондон.

Местните го назовават " Малкият Ханой ". Тук, в квартала Либус в южна Прага, няколко хиляди виетнамци живеят и работят на повърхност от 350 хиляди квадратни метра. Но комплексът Сапа е доста повече от един голям базар – той е сърцето на виетнамската общественост в страната.

Малкият Виетнам в покрайнините на Прага

Четвъртък следобяд е. Сред продавачите и купувачите, в заведенията за хранене, при фризьора, както и в будисткия храм доминират виетнамците. " Идваме тук, с цел да си купим виетнамска храна ", споделя млада жена. " Тук получаваме всичко, тъкмо както във Виетнам. " Виетнамец с чешкото име Ян споделя следното: " За нас това е освен това от пазар. Това е нашият дребен виетнамски свят. "

На някои места здравните управляващи евентуално биха повдигнали вежди. Въпреки това, доста чехи идват тук, с цел да си напазаруват. Хелена Воденкова, 50-годишна жителка на Прага, споделя какво я притегля тук: " Има богат избор от зеленчуци, плодове, морски блага, азиатски сосове и подправки. И не е скъпо. " Тя заплаща в брой, защото карти не се одобряват. Дори виетнамската двойка, която би трябвало да покрие сметка от 700 евро в огромен супермаркет, се издължава с пачка банкноти.

Гастарбайтери за Чехословакия

Виетнамската общественост в страната, която съгласно разнообразни оценки наброява сред 60 000 и 100 000 души, публично е третото по величина етническо малцинство в Чешката република – страна с 10-милионно население. По-многолюдни са единствено словашката и украинската общности.

" Виетнамците дойдоха тук преди повече от 60 години като част от ограниченията за подкрепяне на Виетнам от някогашна Чехословакия ", споделя Милош Куси, ръководител на Чешко-виетнамската асоциация. " Те пристигнаха като студенти и възпитаници, оказаха се извънредно работливи и се научиха бързо. "

През 1975 година, поради дефицита на работна ръка във фабриките в Чехословакия, е било взето решение да бъдат наети виетнамци. Тяхното извънредно усърдие и предпочитание да се интегрират, както и ниското равнище на престъпност измежду тази общественост способстват за приемането им от чехите и словаците, изяснява Куси.

" След рухването на комунизма през 1990 година на виетнамците било позволено да откриват свои лични бизнеси. Това беше и началото на огромния взрив на виетнамските минимаркети ", продължава още той. През 1990-те години в цялата страна се откриват и магазини за виетнамска храна и текстил. Дрехите са се предложили на извънредно ниски цени, тъй че и по-бедните да могат да си ги разрешат.

Работливостта на виетнамците в допълнение затвърждава уважението на чехите и мястото им в обществото. Според социологическо изследване от 2020 година, едвам 21% от интервюираните имат отрицателна оценка за тях.

Новото потомство виетнамци в Чехия

Днес второто потомство виетнамци, родени в Чехия, са пълнолетни хора с чешко поданство, а третото са още деца в учебна възраст ли още по-малки. Днес чешки виетнамци служат като офицери в армията и заемат управителни постове в министерствата. Говорителката на външния министър Ленка До също е от виетнамски генезис.

Сред юристите, актьорите и спортистите също има виетнамци. " От най-ранна възраст родителите ни внушаваха, че сме имигранти, по тази причина би трябвало да се стараем повече от другите и да бъдем по-добри от чешките си съученици. Да сме мобилизирани на 200 % ", изяснява 28-годишният юрист Туан Лам Хоанг.

По-малко известна и неприятна част от историята на виетнамците в Чешката република е присъединяване на една незначителна част от тях в бизнеса с опиати. " Това визира единствено няколкостотин виетнамци. По-голямата част от общността явно се е дистанцирала от тях (...) ", изяснява ръководителят на Чешко-виетнамската асоциация Милош Куси. По думите му виетнамци има в производството на амфетамини. Този тип престъпност обаче понижава с помощта на сполучливата интервенция на полицията и съдействието ѝ с общността. Въпреки това от 2016 година насам Чешката република е лимитирала съществено издаването на визи за виетнамци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР