През измината година нспекторите на Главна инспекция по труда са

...
През измината година нспекторите на Главна инспекция по труда са
Коментари Харесай

Расте недекларираният труд у нас

През измината година нспекторите на Главна ревизия по труда са открили над 49 000 нарушавания, свързани с трудовите правоотношения. 

Извършени са близо 20 000 проверки по специфичната мярка в проекта на ИА ГИТ за предварителна защита на недекларираната претовареност. Това са близо половината от всички 42 396 инспекции. 

От ГИТ акцентират, че поради обстоятелството, че битката с работата на черно обичайно е измежду акцентите в контролната активност на Агенцията, при всяка инспекция, без значение по коя мярка се реализира, наложително се ревизира дали лицата, открити на работните им места, имат трудови контракти, регистрирани в Националната организация за приходите.

Допълнително се възнамеряват ограничения в секторите „ Строителство “ и „ Селско стопанство “, разпознати като високорискови по повод потреблението на недеклариран труд. Осъществяват се и инспекционни акции, ориентирани към стопански действия и обекти на надзор, за които също е открит висок риск от сива претовареност.

 istock istock
От 22 август 2022 година до края на м.г. са извършени засилени тематични инспекции на питейни заведения и дребни търговски обекти с акцент върху работата без трудови контракти. Извършени са 2 560 инспекции, установени са над 4 000 нарушавания, от които над половината касаят реализирането на трудовите правни отношения. 213 са лицата, открити да работят без трудов контракт.

През октомври 2022г. инспекторите по труда направиха целеви инспекции на територията на цялата страна на работодатели, за които е открито през предишни години наемането на работа на лица без трудови контракти. За две седмици бяха осъществени 707 инспекции, които откриха 74 лица, полагащи труд без трудов контракт. Нарушенията, свързани с трудовите правни отношения са 1 670.

През м.г. при всички инспекции са открити 3 398 работещи без регистриран в Национална агенция за приходите трудов договор при 2 839 година по-рано.

Разработен е специфичен програмен продукт, който подкрепя служащите и чиновници да ревизират каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират.

Инструментът за самокритика е свободно наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, която е сътрудник по плана, на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и директен път към него посредством банера „ Провери дали работиш недекларирано “.

Пак по плана са създадени и осведомителни материали, в това число и видео клипове, които по атрактивен и наличен метод показват на работещите какво печелят, когато работят заявено. 

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаРаботим на " черно " - какво може да създадем Какво значи „ уговорено “ трудово заплащане инспекции строителство претовареност нарушавания трудови контракти браншове Национална агенция за приходите ГИТ недеклариран труд .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
НАПИШИ КОМЕНТАР