През изминалия уикенд мълнии убиха най-малко 38 души в Индия,

...
През изминалия уикенд мълнии убиха най-малко 38 души в Индия,
Коментари Харесай

За 24 часа мълнии убиха 38 души в Индия

През миналия уикенд мълнии убиха минимум 38 души в Индия, предава " Aсошиейтед прес ". Мълниите са всекидневно събитие през индийските лета, само че през последните няколко десетилетия сходни опустошителни естествени събития зачестяват главно поради климатичните промени.

Служител на полицията посочи, че 11 души от починалите са си правили селфита по време на гръмотевична стихия край наблюдателната кула на форт Амбър – историческа околност в западния щат Раджастан. Най-малко 9 други са починали, а 20 – са ранени от мълнии в други елементи на Раджастан. 18 души са умрели поради гръмотевица в неделя в северния щат Утар Прадеш, по това време множеството от тях са били аграрни служащи, работещи на полето.

Сезонът на летните мусони в Индия продължава всяка година от юни до септември. Той се отличава с значителни дъждове и висока мокрота. Когато равнищата на влажността се увличат и температурата по повърхността е висока, се образуват идеалните условия за гръмотевични облаци от вида на Cumulonimbus (купесто-дъждовни).

Когато повърхността на Земята е гореща, тя нагрява въздуха и образува възходящо течение от топъл въздух. Докато въздухът се изкачва и минава през атмосферата, той се охлажда и образува облак. Рано или късно може да образува леденостуден облак, в който температурите са под нулата и водните изпарения се трансформират в лед. Същевременно обаче топлият въздух, приближаващ от повърхността на Земята, продължава да оказва напън изпод. Това кара ледените кристали да стартират да се трият едни в други и да натрупват електрически заряд из облака – в долната му част се образува негативен, а в горната – позитивен. Когато позитивният и негативният заряд нараснат достатъчно, се освобождава мълниеносен електрически заряд или към Земята, или към другите облаци.

Форт Амбър. Източник: Rohini Vachher / Shutterstock

Сезонът на мусоните постоянно се е отличавал с мълнии. Изглежда обаче този феномен става все по-често срещан, по-интензивен и по-смъртоносен. Според статистика на управляващите в Индия, представен от Hindustan Times, от 2004-та насам всяка година мълнии лишават живота на съвсем 2000 души. Тази цифра съвсем два пъти по-голяма от смъртните случаи, регистрирани в края на 60-те години на предишния век.

Все по-очевдино е, че нарастването на мълниите е тясно обвързвано със международната климатична рецесия. От една страна, климатичните промени повишават глобалните температурите, а от друга - топлината изпарява по-големи количества вода от океаните и езерата и всичките тези изпарения се озовават в земната атмосфера. Една по-топла атмосфера може да задържа по-големи количества влага, а това единствено по себе си е идеална рецепта за повече мълнии и гръмотевични стихии.

„ През последните години и температурите на повърхността, и равнищата на влажността се усилиха доста. Урбанизацията докара до отсичането на голям брой дървета, което също способства за покачването на температурите. Ние считаме, че тези две неща са главното нещо, което способства за нарастването на мълнии. Увеличението на смъртните случаи от мълнии пък би могло да бъде обяснено с обстоятелството, че през последните години от ден на ден хора се намират навън и евентуално са изложени на сходна заплаха “, това споделя доктор Сунил Д. Павар от Индийския институт по тропична метеорология пред Hindustan Times.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР