През изминалата седмица се появи съобщение на Министерския съвет (МС)

...
През изминалата седмица се появи съобщение на Министерския съвет (МС)
Коментари Харесай

Взел Кольо, дал Кольо за 172 млн. лева

През миналата седмица се появи известие на Министерския съвет (МС) за решение , с което възвръща по бюджета на Министерството на финансите (МФ) 172 млн. лв.. Макар интервенцията да наподобява рутинна в границите на бюджетната процедура, сумата е задоволително огромна и затова зададохме на финансовото ведомство следните няколко въпроса:

1. За какви съответно действия са били предопределени тези средства?

2. Какви са аргументите те да се възвръщат:

- дейностите, за които са били предопределени, не са били осъществени (ако да - защо);

- открити са други източници за финансиране на дейностите, за които са били предопределени тези пари (ако да - какви източници);

- парите са дадени заемообразно и в този момент се възвръщат?

3. Как Министерството на финансите счита да се разпореди с възобновените средства:

- ще ги употребява за финансиране на други разноски на министерството (ако да - какви);

- ще ги включи в общия баланс на държавния бюджет като доход, намаляващ недостига?
 Лекуваме признаците на инфлацията с пожарникарски ограничения
Лекуваме признаците на инфлацията с пожарникарски ограничения

Продуктите не поскъпнали чак толкоз, колкото потребителят усеща

От финансовото Министерство получихме следните отговори:

" С Постановление на Министерски съвет № 496 от 29 декември 2022 година са утвърдени спомагателни разноски в размер 172 млн. лева по бюджета на Министерството на финансите. Средствата са за финансиране на фискални антиинфлационни ограничения , като с тях през 2023 година могат да се правят разноски от съответните бюджетни организации и/или да се дават прехвърляния за съответните бюджетни организации посредством централния бюджет, или посредством бюджета на Министерството на финансите. В тези случаи средствата се трансферират от сметката за непознати средства по банковата бюджетна сметка на Министерството на финансите в Българската национална банка.

През 2023 година средствата са изразходвани за осъществяване на следните действия:
Постановление № 10 на Министерския съвет от 25.01.2023 година за изменение и допълнение на нормативни актове - 73 000 000 лева за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за пътешестване, планувани в нормативни актове за избрани категории пътници; Постановление № 11 на Министерския съвет от 25.01.2023 година за използване на политиката по член 1, алинея 5, т. 13.4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година - 27 000 000 лева за субсидиране на транспорт на пасажерите по междуселищни автобусни линии, отвън тези по §4, алинея 1 и 2 от Заключителните разпореждания на Закона за автомобилните превози; В осъществяване на Решение № 269 на Министерския съвет от 2023 година за одобрение на финансиране на държавното публично обезпечаване за 2023 година - средства в размер на 72 000 000 лева за еднократно погашение на спомагателна сума в размер на 70 лева на пенсионери, които получават пенсия без добавки и обезщетения към нея до линията на беднотия 504 лева, в това число за месец април 2023 година По този метод, по отношение на инфлационното повишаване на цените вследствие на високите цени на енергоносителите, бяха подкрепени към 1 милион пенсионери за великденските празници.  Питат бизнеса дали е удовлетворен от енергийните обезщетения
Питат бизнеса дали е удовлетворен от енергийните обезщетения

За да се проучва резултатът от ограниченията и да могат те да бъдат усъвършенствани

Във връзка с осъществяването на тези задължения, Министерски съвет е одобрил възобновяване на средства в размер на 172 000 000 лева по бюджета на Министерството на финансите за 2023 година "

От отговора се схваща, че от Министерството на финансите хазната е взела едни пари за антикризисни ограничения и в този момент му ги възвръща. Както се споделя - " взел Кольо, дал Кольо ". Няма отговор обаче на въпрос а по какъв начин финансовото ведомство счита да се разпореди с възобновените му 172 млн. лв.. Явно от там считат, че това би трябвало да се подразбира на база на досегашната процедура и на откритите бюджетни процедури. Само че, това са характерни сфери, известни единствено на чиновниците на Министерството на финансите и на хората, които са се занимавали с бюджет дълго време, и то през миналите няколко години. Защото и самите процедури се трансформират. Друга допустима причина за неналичието на отговор по въпроса по какъв начин Министерството на финансите ще се разпореди с върнатите му 172 млн. лв. е от там да се решили, че това не е работа на необятната аудитория. Само че, тези 172 млн. лв. са бюджетни пари. С други думи, това са пари на данъкоплатците и те имат право да са желаят информация за това по какъв начин хазната се разпорежда с тях .
 Властта дава обещание поддръжка на всички равнища за производителите на храни
Властта дава обещание поддръжка на всички равнища за производителите на храни

Смесени екипи на МФ и Министерство на земеделието и храните наблюдават за ценообразуването от фермата до магазина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР